Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 21 aug 2019 - Anul XXIV, nr. 194 (7195)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

După falsele știri cu norul radioactiv din Rusia

Lipsa cronică de încredere în instituțiile statului a făcut ca zeci de suceveni să dea fuga la farmacii după pastile cu iodură de potasiu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asigurările date de autoritățile române și de reprezentanți ai Comisiei Europene, că după incidentul nuclear din Rusia nu există factori de risc radiologic pentru populația de pe teritoriul României, nu au reușit să calmeze o bună parte a oamenilor, ceea ce arată clar lipsa de încredere în autorități. Mesajul distribuit cu repeziciune pe rețelele de socializare și pe WhatsApp - „Este recomandat ca mâine de la 12 până luni seara să nu ieșiți prea mult din casă şi mai ales la drum. Este bine și să țineți ferestrele închise, pentru că atunci trec nori radioactivi deasupra României dinspre Rusia” - a găsit mai mult credit decât comunicatul transmis oficial duminică de Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă, Comisia pentru Controlul Activităților Nucleare și Agenția pentru Protecția Mediului.

Așa se face că duminică și luni zeci de suceveni au alergat la farmacii pentru a cumpăra pastile cu iodură de potasiu, în ideea de a se proteja de „norul radioactiv” care ar fi urmat să vină din Rusia înspre România. Președintele Colegiului Farmaciștilor Suceava, Doinița Cocriș, a declarat, ieri, că în majoritatea farmaciilor din municipiul Suceava au fost câte 10-20 de oameni care voiau să cumpere iodură de potasiu. ”Farmaciile nu dețin acest medicament în stoc pentru că se eliberează doar pe bază de prescripție medicală sau în cadrul unor programe naționale. În cazuri de urgență, legislația ne permite să eliberăm o doză de urgență, dar nu este cazul”, a declarat Doinița Cocriș.

De altfel, ieri și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis un comunicat de presă în care precizează că „în ceea ce privește incidentul nuclear din nordul Rusiei, din data de 8 august 2019, Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava, prin laboratorul de igiena radiațiilor, a efectuat măsurători privind doza în aer, iar rezultatele au fost la nivelul fondului național - deci, nu au fost evidențiate creșteri ale radioactivității”.

 

Autoritățile aveau posibilitatea să infirme falsa știre cu aceeași viteză și amploare cu care aceasta s-a propagat

Atitudinea oamenilor dispuși să ia un medicament cu risc fără nici un fel de recomandare medicală doar după ce au primit un mesaj cu informații alarmiste arată, pe lângă lipsa de încredere în autorități, și că viteza de distribuire a știrilor false este mult mai mare decât cea de reacție a instituțiilor care ar fi putut liniști populația.  Acestea s-au rezumat însă la un comunicat sec, postat pe Facebook și transmis instituțiilor de presă centrale, deși ar fi avut la îndemână pentru dezmințire un mijloc la fel de rapid de difuzare ca și cel al informațiilor false: sistemul ro-alert.

Precizăm că, în urma monitorizărilor realizate de specialiști, nu s-au înregistrat modificări ale nivelului de radiaţii la nivelul României, după explozia unei rachete cu propulsie nucleară în Rusia. „Nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu”, după incidentul nuclear din nordul Rusiei, din data de 8 august, se arată în comunicatul de presă comun al Inspectoratului pentru Situații de Urgenţă, Comisiei pentru Controlul Activităților Nucleare și Agenției pentru Protecția Mediului.

„Nu există date care să confirme sau să indice existența unor factori de risc radiologic pentru populația de pe teritoriul României sau mediu, care să impună luarea unor măsuri de răspuns”, se subliniază în comunicat.

Potrivit sursei citate, nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului nici la nivel internațional. „În acest sens, ANPM împreună cu CNCAN informează că măsurătorile efectuate pe teritoriul României, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de față, în România nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere al radioactivității mediului. De asemenea, precizăm că nici la nivel internațional nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului”, se arată în comunicat.

 

Precizările Comisiei Europene la harta cu deplasarea „norului radioactiv”

Totodată, se subliniază că „CNCAN rămâne în contact permanent cu Centrul de Incidente și Urgenţe din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena și cu statele cu care România are încheiate tratate bilaterale în cadrul Convenției Internaționale de notificare rapidă în cazul urgenţelor radiologice și accidentelor nucleare.”

În ceea ce privește harta actualizată în timp real, transmisă în mesajul referitor la norul radioactiv, care ar avea rolul de a proba existenţa acestuia, aceasta indică, potrivit Comisiei Europene, media și nivelul maxim al dozelor de radiații gama din ultimele 24 de ore, care provin de la aproximativ 5.000 de stații europene specializate. „Fiecare hexagon al hărții reprezintă măsurătorile dintr-o anumită zonă din Europa. Centrul Comun de Cercetare nu a primit niciun avertisment de la vreun operator al acestor stații care să reflecte îngrijorări privind măsurătorile. Harta nu are funcția unui sistem de alertă timpurie. Sistemul comunitar de schimb de informaţii în caz de urgenţă radiologică (ECURIE) este platforma pentru alertare rapidă și schimb de informații în cazul unei urgențe radiologice sau nucleare. Statele membre sunt obligate să raporteze incidentele prin acest sistem. Nu au existat asemenea rapoarte în ultima perioadă”, se precizează pe pagina de Facebook a Reprezentanței Comisiei Europene în România:  https://www.facebook.com/reprezentanta.comisiei.europene.in.romania/. „Atenție la fake news!”, se mai arată în comunicat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lipsa cronică de încredere în instituțiile statului a făcut ca zeci de suceveni să dea fuga la farmacii după pastile cu iodură de potasiu.
 Vizualizări articol: 1851 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lipsa cronică de încredere în instituțiile statului a făcut ca zeci de suceveni să dea fuga la farmacii după pastile cu iodură de potasiu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei