Șoferii care efectuează transport ilegal de persoane pot fi lăsați mult mai ușor fără mașini, e drept pentru un interval limitat de timp, în urma modificărilor aduse Legii 38/2008, privind organizarea timpului de muncă al persoanelor care efectuează activități mobile de transport rutier. Această precizare vine după ce în ultimele două săptămânii polițiștii au acționat intens pe linia verificării transportatorilor de persoane, fiind retrase 17 certificate de înmatriculare şi indisponibilizate 14 autoturisme folosite de ,,piraţii rutieri”.
Prin modificarea adusă legislației, pirateria auto nu mai trebuie dovedită prin caracterul repetabil (adică depistarea în mai multe rânduri a celui care face transport ilicit), ci doar o singură dată. Așa se explică și de ce au reușit polițiștii într-un interval relativ redus de timp să indisponibilizeze 14 mașini, prin ridicarea plăcuțelor de înmatriculare și a certificatelor de înmatriculare.
Conform legii, mașinile respective nu au drept de circulație timp de șase luni de zile însă, dacă proprietarul achită amenda, el poate recăpăta numerele de înmatriculare și certificatul după 30 de zile. Amenzile care pot fi aplicate pentru piraterie auto sunt cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei.
Reamintim că poliţişti de la Serviciul Rutier Suceava şi de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, împreună cu formaţiunile de profil din judeţ, au verificat în ultimele două săptămâni peste 2300 de autovehicule. Asta în condiţiile în care, în medie, zilnic, au acţionat 35 de poliţişti rutieri şi 50 de poliţişti de la ordine publică.
În cadrul acţiunii au fost aplicate 27 de amenzi numai la acte normative care reglementează legalitatea transportului de persoane. Totodată, au fost retrase 17 certificate de înmatriculare şi au fost indisponibilizate 14 autoturisme folosite de ,,piraţii rutieri”.
Dacă aceste acțiuni de control vor fi continuate în ritm susținut, pirateria auto ar putea fi probabil în mare parte limitată.
Polițiștii au ținut să atragă atenția privind riscul la care se expun cei care circulă cu astfel de mijloace, atât din punct de vedere al riscului rutier, dar și cu privire la posibile alte infracțiuni, la care se expun mai ales minorii, cu trimitere la cazul „Caracal”. Pe cele mai multe rute, apelarea la pirații auto nu se justifică în nici un fel, având în vedere că există curse regulate foarte dese, de multe ori din oră în oră. Practic, de multe ori, doar obișnuința sau aparenta comoditate îi fac pe unii să apeleze la o mașină de ocazie.