Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 20 aug 2019 - Anul XXIV, nr. 193 (7194)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Din 22 iulie a.c.

Rîmbu: Pacienţii cu infarct miocardic acut și cardiacii cronici beneficiază gratuit de stent-uri la Spitalul de Urgenţă Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Compartimentul de cardiologie intervenţională al secţiei Cardiologie din cadrul Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava este funcţional și asigură gratuit procedurile de acest tip, inclusiv montarea de stent-uri, atât pentru pacienţii cu infarct miocardic acut, cât și pentru pacienţii cardiaci cronici.

Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a declarat, ieri, că preocuparea conducerii unităţii medicale a fost „dezvoltarea secţiei Cardiologie la nivelul solicitărilor bolnavilor cardiaci din întregul judeţ”, în condiţiile în care celelalte spitale nu au secţii de cardiologie sau medici specialiști.

Prin extinderea și modernizarea Cardiologiei numărul de paturi a crescut de la 35 la 68, din care 13 paturi sunt arondate Unităţii de supraveghere și tratament avansat al pacienţilor cardiaci critici (USTACC), 8 paturi la cardiologie intervenţională, 5 paturi pentru pacienţii cronici și 45 secţiei Cardiologie propriu-zise. Tot cu acest scop a fost înfiinţată încă o linie de gardă, care să deservească exclusiv USTACC, a subliniat Rîmbu.

Pentru rezolvarea cazurilor de cardiologie intervenţională, spitalul a avut contract, din 2012, cu un operator privat, ceea ce a făcut să nu poată accesa la nivelul necesităţilor pacienţilor Programul Naţional de Infarct Miocardic Acut (IMA), finanţat de Ministerul Sănătăţii, și deloc programul naţional destinat pacienţilor cronici, finanţat de Casa Asigurărilor de Sănătate. „În absenţa unui compartiment propriu de profil, din cauza insuficienţei finanţării nu au putut fi rezolvate toate cazurile care ar fi avut nevoie. În acești ani, spitalul a achitat centrului privat suma de 13,7 milioane de lei, din care doar 0,65 de milioane de lei, adică 5%, au fost fonduri din programul pentru IMA. Și subliniez din nou că pacienţii cronici nu au beneficiat de proceduri gratuite, fiind puși în situaţia de a plăti la centrul privat costul întregii intervenţii”, a declarat managerul Vasile Rîmbu.

Din totalul tarifului la un centru privat, circa 60-70% reprezentă manopera, lucru care permite ca în spitalele publice, care nu au scop lucrativ și nu urmăresc profitul, intervenţiile să fie realizate cu costuri considerabil mai mici.

 

Rîmbu, despre colaborarea cu dr. Haret: „Noi l-am ofertat pentru a se angaja la spital, dar a declinat oferta spunând că are alte proiecte”

Prin înfiinţarea propriului compartiment de cardiologie intervenţională, spitalul sucevean poate asigura gratuit tratamentul tuturor infarctelor acute și procedurile pentru pacienţii cronici.

Negocierile spitalului cu CAS vizează obţinerea finanţării din programul naţional pentru 100-150 de cazuri lunar. Până atunci, costurile intervenţiilor sunt suportate din bugetul spitalului pentru cardiacii cronici și parţial din programul IMA pentru pacienţii cu infarct miocardic acut.

În ceea ce privește încetarea colaborării cu dr. Roberto Haret, managerul Vasile Rîmbu a declarat că „nu este nici o ruptură între doctorul Haret și spital, nu suntem în război cu nimeni”. „Performanţa pe care a avut-o doctorul Haret și experienţa sa nu sunt de ignorat. Noi l-am ofertat pentru a se angaja la spital, dar a declinat oferta spunând că are alte proiecte. Dacă dr. Haret vrea să vină la spital poate s-o facă oricând, avem trei posturi vacante, organizăm concurs și îl primim fără probleme. Oferta este încă valabilă. Noi, ca spital public, urmărim în primul rând interesul pacienţilor”, a spus Rîmbu. Salariul net pe care i l-ar fi putut oferi spitalul doctorului Haret ar fi fost de circa 3.000 de euro/lună.

 

Dr. Calancea:  „Până acum beneficiau de stent-uri doar cei care aveau bani”

Șeful secţiei Cardiologie, dr. Alexandru Calancea, a declarat, la rândul său, că intervenţiile de cardiologie intervenţională sunt realizate din data de 22 iulie a.c. de doi medici – dr. Paul Turcoman, angajat al spitalului, și dr. Ovidiu Anchidin, cu care unitatea medicală are contract de colaborare. Personalul medical mediu al compartimentului este format din 7 asistenţi medicali. Din 22 iulie și până ieri au fost efectuate 37 de intervenţii, marea majoritate de către dr. Turcoman. 8 dintre acestea au fost la infarcte miocardice acute, iar celelalte la pacienţi cardiaci cronici. „Prin înfiinţarea acestui compartiment oferim accesibilitate. Nu pot să condiţionez actul medical de situaţia financiară. Până acum beneficiau de stent-uri doar cei care aveau bani, noi nu puteam trata pacienţii cardiaci cronici. Pe aceștia trebuia să-i trimitem în centrele universitare care aveau contract cu CAS ca să poată beneficia de tratament gratuit. Aparatura noastră rivalizează cu cea din spitalele universitare și din spitalele private din ţară și străinătate, avem specialiști și oferim servicii medicale de înaltă calitate fără nici un cost din partea pacientului”, a precizat dr. Calancea.

 

Dr. Turcoman are 35 de ani și peste 500 de proceduri de cardiologie intervenţională efectuate

Deocamdată, pacienţii care au nevoie de stent-uri pot fi programaţi în aceeași zi, dar pe măsură ce solicitările vor crește se vor face liste de așteptare. Pentru pacienţii care nu vor dori să aștepte, spitalul are și opţiunea serviciilor medicale contra cost.

Numărul total al procedurilor de cardiologie intervenţională efectuate de dr. Paul Turcoman depășește 500, potrivit doctorului Calancea.

Dr. Turcoman are 35 de ani, este medic specialist cardiolog, cu competenţă în cardiologie intevenţională. A absolvit în 2009 Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină și Farmacie “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca și a finalizat rezidenţiatul în cardiologie în anul 2015, la Institutul Inimii “N. Stăncioiu” Cluj-Napoca.

A lucrat ca paramedic la SMURD Cluj și a făcut voluntariat cu echipe medicale în diverse localităţi din România, cu Asociaţia Medicilor Creștini din România. A publicat articole știinţifice în reviste și cărţi de specialitate, fiind preocupat și de activitatea de cercetare. Din 30 mai a.c. este angajatul spitalului din Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rîmbu: Pacienţii cu infarct miocardic acut și cardiacii cronici beneficiază gratuit de stent-uri la Spitalul de Urgenţă Suceava.
 Vizualizări articol: 6330 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 10 voturi
Rîmbu: Pacienţii cu infarct miocardic acut și cardiacii cronici beneficiază gratuit de stent-uri la Spitalul de Urgenţă Suceava3.8510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei