A XIII-a ediţie a Festivalului de Artă Medievală din Cetatea de Scaun a Sucevei s-a încheiat aseară cu spectacolul cu cai „Petru Cenuşă”, videomaping pe zidurile cetăţii şi spectacolul cu foc „Balada Zmeului”. Închiderea oficială s-a petrecut ca de obicei, înainte de lăsarea serii, în şanţul de apărare a Cetăţii, când reprezentanţii instituţiilor organizatoare, Muzeul Bucovinei, Consiliului Judeţean Suceava şi Primăria Suceava au mulţumit publicului şi celor peste 500 de artişti care au încântat spectatorii în acest an.
Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a anunţat închiderea oficială a acestei ediţii a Festivalului Medieval, realizată "cu inima curată şi luminată" "spre dreapta şi cinstita cunoaştere a vremurilor de mult apuse". El a sortit ca cei ce vor veni după noi "să nu uite datinile ţării acesteia".
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a mulţumit oaspeţilor Cetăţii - trupe, suceveni şi turişti - afirmând că în trei zile festivalul a avut peste 27.000 de vizitatori. El a apreciat Festivalul Medieval ca fiind unul "de excepţie", arătând că Cetatea lui Ştefan "uimeşte şi atrage ca un magnet turiştii".
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a afirmat că "ediţia cu numărul 13 ne-a purtat noroc", subliniind abnegaţia cu care cele 35 de trupe au făcut spectacol vreme de patru zile. "Să reveniţi cu drag la Suceava", a fost îndemnul lui Lungu către toţi cei prezenţi.
Au fost patru zile de poveste, în care personaje care au întruchipat oşteni, luptători, meşteri medievali, domniţe şi cavaleri, menestreli şi trubaduri, din România, Serbia, Republica Moldova şi Ucraina, au oferit publicului o călătorie istorică, atât prin atmosferă, cât şi prin reconstituirile de bătălii istorice, demonstraţii de luptă, turniruri, muzică şi dansuri, meşteşuguri şi obiceiuri vechi.
Printre cei 504 artişti care au susţinut spectacolele şi acţiunile interactive cu publicul, în Cetatea de Scaun şi la Muzeul Satului Bucovinean s-au numărat sucevenii din Ordinul Solomonarilor, Straja Cetăţii şi Asociaţia Culturală Friederich Schwartz, invitaţi din ţară precum Paladinii de Terra Medies, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, Cimpoierii de Transilvania, Artgotica, Şoimarii Transilvani, Funny Art – Iaşi, Trupa Anacronism, Cavalerii de Mediaş, Trupa Hypnosis, Străjerii Cetăţii Neamţului, Terra Ultrasilvana, Cavalerii Cetăţii Roşii, trupe din alte ţări, precum Beli Orlovi Serbia sau Delegaţia din Principatul de la Kiev.
Spectatorii s-au bucurat de dansuri şi muzică medievală, susţinute atât în Cetate, cât şi la Muzeul Satului Bucovinean, de ateliere de luptă, tir cu arcul, întreceri cavalereşti, gastronomie medievală, jonglerii cu steaguri şi cu focuri, spectacole de teatru pentru copii şi de reconstituiri ale unor momente istorice.
Ca în fiecare an, spectacolele cu cai puse în scenă de Vali Vasilescu, precum şi cele cu foc şi lasere ale Ordinului Solomonarilor şi ale braşovenilor de la Hypnosis şi teatrul pentru copii au fost printre evenimentele care au atras un public extrem de numeros, care i-a răsplătit pe artişti cu ropote de aplauze.
Numărul total al participanţilor la cele patru zile de festival de artă medievală la Suceava, pe baza biletelor vândute, urmează să fie comunicat în cursul zilei de astăzi, însă conform primelor estimări, îl depăşeşte pe cel de anul trecut, când au fost aproape 26.000 de spectatori.