Deschiderea oficială a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” Suceava, ajuns la a XIII-a ediţie, una de anvergură internaţională, a avut loc vineri după-amiază, în curtea interioară a Cetăţii, sub privirile binevoitoare ale domnitorului moldovean, Ștefan cel Mare, aflat sus, pe ziduri.
Cu mic, cu mare, vizitatorii, membrii trupelor participante la festival, reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, dar şi oaspeţi de seamă, de peste hotare, s-au adunat între zidurile care nu au putut fi cucerite vreodată în luptă, pentru festivitatea de deschidere a celui mai mare festival medieval din ţară.
În mijlocul publicului adunat în curtea interioară a Cetăţii, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, organizatorul Festivalului Medieval, a dat citire unui „hrisov”, prin care se declară deschise manifestările:
„Din mila lui Dumnezeu, noi, Muzeul Bucovinei, împreună cu buna chiverniseală şi ajutor a mulţi oameni buni şi luminaţi, facem cunoscut cu această carte a noastră, tuturor celor care vor vedea sau vor auzi citindu-se, că am binevoit, cu inimă curată şi luminată, şi cu toată bunăvoinţa noastră, şi am făcut pentru pomenirea vremurilor de mult trecute, Festivalul de Artă Medievală Ştefan cel Mare, spre dreapta şi cinstita cunoaştere a vremurilor de mult apuse. Între zidurile Cetăţii de Scaun ale Sucevei vor fi vremuri tihnite şi veselie pentru tot norodul, cu dansuri, pelivani şi întreceri ale vitejilor oşteni[...].
Prezentarea trupelor medievale, în Cetatea de Scaun a Moldovei
Îmbrăcaţi în frumoasele costume medievale, membrii trupelor şi grupurilor artistice care susţin spectacolele din cadrul festivalului au defilat prin cetate, sub ochii ageri ai bătrânului domnitor Ştefan cel Mare, care îi privea de pe ziduri, de pe tronul aşezat între două bombarde, care au lansat zgomotoase salve de tun atât la începerea festivităţilor, cât şi la încheierea acestora.
Rând pe rând, au fost strigaţi şi au defilat sub ochii privitorilor (când a fost posibil, spaţiul fiind extrem de limitat), reprezentanţii trupelor medievale care au venit cu un număr record de participanţi – 504, pentru a susţine spectacole şi acţiuni interactive cu publicul, în Cetate şi la Muzeul Satului.
Printre cei prezenţi se numără sucevenii din Ordinul Solomonarilor, Straja Cetăţii şi Asociaţia Culturală Friederich Schwartz, invitaţi din ţară precum Paladinii de Terra Medies, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, Cimpoierii de Transilvania, Artgotica, Şoimarii Transilvani, Funny Art – Iaşi, Trupa Anacronism, Cavalerii de Mediaş, Trupa Hypnosis, Străjerii Cetăţii Neamţului, Terra Ultrasilvana, Cavalerii Cetăţii Roşii, trupe din alte ţări, precum Beli Orlovi Serbia, Delegaţia din Principatul de la Kiev sau Ordugah (Turcia) şi mulţi alţi iubitori de medieval, ce fac efortul de a păstra vie amintirea acelor vremuri.
Suceava - capitala culturală medievală a României
Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare” Suceava nu putea avea loc fără efortul organizatoric, dar şi financiar al Consiliului Judeţean Suceava, al Primăriei Suceava şi al Muzeului Bucovinei. Tocmai de aceea, reprezentanţii acestor instituţii au fost onoraţi de invitaţii din ţară şi de peste hotare, cavalerii oferindu-le saluturile lor călduroase şi gânduri bune gazdelor care au făcut posibil evenimentul.
Invitat să ia cuvântul, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus:
„Bun venit în Cetatea Marelui Ștefan la Suceava. Declar deschis Festivalul de Artă Medievală <Ștefan cel Mare>, cel mai mare din România în momentul de faţă, pentru care vă mulţumesc vouă, celor 504 reprezentanţi ai trupelor care au venit din toate colţurile ţării şi din străinătate – Ucraina, Serbia, Republica Moldova... Ștefan cel Mare ne adună, ne uneşte, spiritul lui îl simţim şi trăieşte şi astăzi.
Astăzi, Cetatea Sucevei, care aproape 200 de ani a fost capitala Moldovei, este plină. Astăzi Suceava este capitala culturală a Moldovei şi a României, printr-un asemenea eveniment. Ctitoriile lui Ștefan sunt ca un magnet, vedeţi câţi turişti adună! Nu putem să nu ne plecăm în faţa marelui Ștefan şi să spunem: Doamne, ce moştenire ne-ai lăsat!”.
Gheorghe Flutur a avut parte de o frumoasă surpriză din partea invitaţilor de la Soroca, care i-au oferit diploma şi eşarfa de „Cetăţean de Onoare al Raionului Soroca”.
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, fără sprijinul căruia nu s-ar fi putut organiza ediţiile anterioare ale festivalului medieval, le-a urat „Bun venit!” oaspeţilor şi şi-a exprimat mulţumirea de a găzdui un eveniment de o asemenea amploare:
„Am avut prilejul să particip la toate cele treisprezece ediţii. Aseară, parada medievală a fost un eveniment deosebit, aşteptat de suceveni, care marchează istoria oraşului nostru. Chiar dacă astăzi nu mai suntem capitala Moldovei, cu siguranţă suntem capitală culturală şi am convingerea că acest festival va avea cea mai frumoasă ediţie de până acum şi va continua să crească de la an la an”.
Un moment solemn, emoţionant, a fost şi cel al monologului lui Ştefan cel Mare, din piesa „Apus de soare”, interpretat de actorul Marius Rogojinschi, care, cu sabia în mână, a rostit cu patos celebra frază „Moldova n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor voştri şi a urmaşilor urmaşilor voştri în veacul vecilor".
Festivitatea s-a încheiat cu un răsunător şir de salve de tun, care au anunţat startul unor interesante reprezentaţii cu caracter medieval, precum lupte full-contact de reconstituire istorică ori spectacole pirotehnice.