Preotul paroh al Sanctuarului Marian de la Cacica, Anton Mărăndescu, a avertizat, ieri, după slujba de celebrare a Adormirii Maicii Domnului, că „din turla bisericii cad pietre” încă de anul trecut, construcția fiind afectată de nenumăratele cicluri îngheț-dezgheț care au trecut peste ea. Preotul a afirmat că până acum a adus la fața locului cinci arhitecți, care, după ce au examinat turla, „au ridicat din umeri”, nereușind să identifice o cale de salvare a acesteia.
„Se pare că este o situație mai dificilă, care cere o atenție deosebită la renovarea turlei. Dar am convingerea că aceasta nu poate depăși inteligența umană și că o să găsim totuși oameni specializați ca să o putem renova”, a mai spus preotul Mărăndescu.
Biserica "Adormirea Maicii Domnului" de la Cacica a fost zidită în perioada 1903-1904, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată, după un proiect din Polonia. A fost sfinţită la 16 octombrie 1904 și renovată în perioada 1992-2012.
La 1 august 1996 a fost declarată sanctuar diecezan și un an mai târziu, la 15 august 1997, sanctuar naţional. În anul 2000 papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de "basilica minor".
Sanctuarul de la Cacica este un loc de rugăciune şi meditaţie, în care se află icoana Fecioarei Maria, copie a icoanei "Madona Neagră" de la Częstochowa (Polonia), adusă la Cacica în anul 1809.