Compania Holzindustrie Schweighofer (HS) a prezentat, într-un comunicat de presă, cele mai relevante aspecte legate de sustenabilitatea lanțului propriu de aprovizionare. Raportul privind Lanțul de Aprovizionare 2018 reunește principalii indicatori ai stadiului de implementare a Politicii de Aprovizionare cu Masă Lemnoasă a HS la nivel de grup, cu accent asupra situației din România.
O însemnătate deosebită o are capitolul privind primul an complet de implementare a sistemului Timflow.
La sfârșitul anului 2018, grupul de practici forestiere al KPMG Canada a fost contractat de HS să sprijine inițiativele companiei de îmbunătățire continuă în ceea ce privește aprovizionarea cu masă lemnoasă pentru fabricile sale din România. KPMG a pregătit un raport cu concluzii și recomandări în martie 2019, în care a analizat procesele prin care HS gestionează riscurile de aprovizionare cu lemn din surse ilegale și a luat în considerare atât metodele tradiționale de control al lanțului de aprovizionare cât și procesele adiționale care sunt necesare pentru reducerea riscurilor în statele cu risc ridicat de tăieri ilegale. Raportul a subliniat că în ultimii doi ani în cadrul companiei s-au înregistrat progrese semnificative în programele de achiziție a lemnului, printre care dezvoltarea metodelor de control pentru reducerea riscurilor specifice indicate în rapoartele organizațiilor neguvernamentale de mediu care susțineau că la HS ar fi ajuns lemn de proveniență ilegală. Faza finală a contractului cu KPMG este planificată spre sfârșitul anului 2019 și va cuprinde o analiză de teren a eficacității acțiunilor suplimentare implementate de companie pentru reducerea riscului de a primi lemn din surse ilegale.
Pe 16/17 iulie, HS a organizat o vizită de teren cu participarea unor experți internaționali din domeniul securității lanțurilor de aprovizionare. Scopul acestei vizite a fost de a împărtăși cunoștințe și a discuta provocările pe care le implică soluțiile din industrie în domeniul trasabilității lemnului. Timflow-ID, sistemul dezvoltat de HS, este o aplicație bazată pe două componente: etichetarea fizică a buștenilor și înregistrarea digitală a acestora (inclusiv fotografii, coordonate GPS, etc.). După implementarea Codului de Conduită pentru angajați, HS a dezvoltat la nivel de grup un Cod de Conduită pentru furnizori care va fi implementat în următoarea jumătate de an.
Fundația Evergreen – în mod similar cu fosta Fundație Schweighofer – va sprijini inovația în silvicultură și industria lemnului precum și alte scopuri caritabile. Noul nume exprimă simbolic ideea de sustenabilitate și consecvență sub motto-ul “Colouring life”. Se prefigurează finanțarea nerambursabilă în două domenii, mai precis, proiecte filantropice, de exemplu în domeniile educației, serviciilor sociale și sprijin pentru copiii dezavantajați, și finanțare în domeniului silviculturii și industriei lemnului, prin sprijin pentru inovare, cercetare și dezvoltare, educație universitară și instruire și, în mod special, Tabăra de Inovare Evergreen, proiectul care continuă tradiția premiilor Schweighofer. Prima ediție a taberei va avea loc în toamna acestui an la Viena, și se va axa pe problematica trasabilității lemnului.