Premierul României, Viorica Dăncilă, s-a numărat printre credincioşii ortodocşi care au participat, ieri, la Sfânta Liturghie arhierească oficiată, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Putna. În ciuda vremii nefavorabile, câteva mii de credincioşi au fost prezenţi în „Ierusalimul neamului românesc” pentru a participa la hramul Mănăstirii Putna şi a se închina la Icoana Maicii Domnului şi la mormântul lui Ștefan cel Mare şi Sfânt. Și anul acesta, la slujba de Adormirea Maicii Domnului au venit credincioşi din întreaga ţară, dar şi din Ucraina şi Republica Moldova. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, stareţul Mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec, alături de care au mai fost prezenţi mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, Înalt Prea Sfinţia Sa Nicolae şi mitropolitul antohian al Franţei şi Europei de Vest şi de Sud, Înalt Prea Sfinţia Sa Ignatie.
Viorica Dăncilă a vizitat muzeul mănăstirii şi s-a fotografiat alături de credincioşii prezenţi la slujbă
Premierul României, Viorica Dăncilă, a ajuns la Mănăstirea Putna în jurul orei 11:00, fiind întâmpinată cu pâine şi sare de un grup de copii şi adulţi îmbrăcaţi în costume populare, dar şi de prefectul judeţului, Mirela Adomnicăi, subprefectul Silvia Boliacu şi primarul comunei Putna, Gheorghe Coroamă. La sosirea la Putna, Viorica Dăncilă i-a oferit un coş cu flori prefectului Mirela Adomnicăi, acesta serbându-şi ieri ziua de naştere. Premierul a venit la slujba de la Mănăstirea Putna împreună cu miniştrii Eugen Teodorovici, Mihai Fifor şi Răzvan Cuc şi parlamentarii PSD de Suceava Ioan Stan şi Eugen Bejinariu.
După primire, premierul României a mers în interiorul bisericii mănăstirii, unde a depus un coş cu flori şi s-a închinat la mormântul domnitorului Ștefan cel Mare şi Sfânt. Apoi, prim-ministrul României s-a închinat şi la moaştele Sf. Iacob Putneanul, care au fost depuse în curtea mănăstirii, într-un baldachin. Viorica Dăcnilă a fost invitată să viziteze muzeul mănăstirii, acolo unde un călugăr i-a prezentat exponatele, după care premierul a asistat la Sfânta Liturghie dintr-un loc din curtea lăcaşului de cult. Cât timp a asistat la slujbă, o mare parte din cei prezenţi la Liturghie, copii şi adulţi, au ţinut să se fotografieze cu premierul României. La finalul slujbei, înainte de cuvântul său, stareţul Mănăstirii Putna i-a invitat pe Viorica Dăncilă, ministrul Mihai Fifor şi prefectul Mirela Adomnicăi să urce pe scenă, alături de preoţii care au oficial Sfânta Liturghie.
Velnic Melchisedec: „Să ne rugăm şi astăzi la Maica Domnului pentru unitate”
În cuvântul său, stareţul Velnic Melchisedec i-a îndemnat pe toţi credincioşii să se roage la Maica Domnului pentru unitate. „Fiecare sărbătoare a Maicii Domnului este o bucurie în cer şi pe pământ. Căci Maica Domnului a unit cerul cu pământul şi i-a bucurat pe cei de sus şi pe noi oamenii, deopotrivă. Din unitate, din unire răsare bucuria de a fi împreună de a ne bucura unii de alţii.
Ea este Maica unităţii. De aceea Ștefan cel Mare, când a reuşit să unească hotarele Moldovei, a început să construiască Mănăstirea Putna şi a închinat-o Maicii Domnului acum 553 de ani, când a pus temeliile acestei biserici. Și Maica Domnului l-a ajutat şi acum 550 de ani a sfinţit Mănăstirea Putna. Pe 3 septembrie vom serba 550 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Putna”, a spus stareţul Mănăstirii Putna. Velnic Melchisedec a ţinut să mai amintească faptul că la această mănăstire nu s-a întrerupt niciodată oficierea Sfintei Liturghii, nici în perioada ocupaţiei austriece şi nici în timpul comunismului.
Stareţul mănăstirii a ţinut să precizeze că recent, Guvernul României a organizat, la Muzeul Luvru din Paris, în Franţa, o expoziţie extrem de importantă la care Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a participat cu 12 broderii de la Mănăstirea Putna şi cu alte două de la Mănăstirea Suceviţa.
„Să ne rugăm pentru unitate, pentru smerenie şi nădejdea noastră este că Ea va ţine unit acest popor. Pe cei din ţară şi pe cei din Nordul Bucovinei şi din Basarabia, pe care îi iubim şi alături de care suntem, şi pe toţi cei din Diaspora, pe toţi românii care sunt în toate colţurile acestei lumi şi pe care îi aşteptăm să se întoarcă acasă, pentru că avem multe de făcut în ţară”, a mai spus Velnic Melchisedec. În cuvântul său, stareţul mănăstirii a ţinut să amintească faptul că ieri s-a împlinit un an de când a fost reluată circulaţia feroviară pe ruta Suceava – Putna, el precizând că toţi cei care circulă cu acest tren pot intra gratuit la muzeul lăcaşului de cult.
La finalul cuvântului său, Velnic Melchisedec a invitat-o pe Viorica Dăncilă să ia cuvântul, însă aceasta i-a transmis că nu doreşte acest lucru deoarece „este o zi de sărbătoare”.
Premierul Dăncilă a fost servită la agapa creştină cu sarmale cu urdă şi şomloi, o prăjitură cu cremă de vanilie
După finalizarea slujbei, premierul României, Viorica Dăncilă, a fost invitată la agapa creştină. Aici, Viorica Dăncilă a fost servită cu ciorbă de peşte, icre şi peşte, sarmale cu urdă, iar la desert cu şomloi, o prăjitură făcută cu cremă de vanilie. Băuturile servite la masă au fost vin alb mănăstiresc şi schinduc, o băutură făcută dintr-o plantă medicinală.