Reguli noi la admiterea la liceu de anul viitor. Ministerul Educației vine cu o serie de propuneri care îi vizează pe elevii care vor susține în vara lui 2020 examenul de evaluare de la finalul clasei a VIII-a și care vor obține medii mai mici de 5.
Mai exact, ministerul vrea ca elevii care nu promovează examenul să nu aibă acces la admiterea la liceu, ci să urmeze cursurile unei clase profesionale.
Astfel, pentru elevii care au sub 5 la evaluarea națională va exista doar opțiunea claselor profesionale sau profesionale duale, nu și a liceelor teoretice, tehnologice sau vocaționale, cum era până în prezent.
Propunerea a fost avizată favorabil, miercuri, de partenerii sociali ai instituției în ședința Comisiei de Dialog Social.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor „Spiru Haret” și Federația Asociațiilor de Părinți au votat pentru aplicarea acestei măsuri, în timp ce Asociația Elevilor din Constanța și Consiliul Național al Elevilor au votat “împotrivă“.
Consiliul Național al Elevilor (CNE) menționează că se opune ferm acestei măsuri, militând pentru o creștere organică a interesului manifestat de elevi față de învățământul profesional.
„Propunem mecanisme de consiliere și orientare în carieră pentru elevi (...), care să schimbe percepția generală privind școlile profesionale în sens pozitiv și să îi determine să înțeleagă beneficiile aduse de înscrierea la o astfel de formă de învățământ”, transmite CNE.
Hotărârea nu este definitivă, tot ministerul de resort având ultimul cuvânt în decizia finală.
Rezerve pentru învățământul profesional
De altfel, Ministerul Educației a încercat în repetate rânduri să crească numărul de elevi care optează pentru clasele profesionale.
La finele anului trecut, ministrul de resort a emis o adresă care impune ca, din toamna acestui an, să se aloce ”cel puțin 35% din locurile la clasa a IX-a pentru învățământul profesional și dual”. La baza acestei recomandări stau deficitul de forță de muncă sesizat de mediul economic, precum și strategiile privind formarea profesională în România.
Și această decizie a fost criticată, lipsa investițiilorîn baza materială la clasele profesionale, în ateliere, în cămine și în cantine, absența unor analize la nivelul fiecărui județ, neasigurarea resursei umane fiind aspectele contestate.
Totuși, învățământul profesional și tehnic încă poartă un stigmat, fiind considerat oportun pentru cei cărora le place cartea mai puțin.
Pentru a combate aceste prejudecăți și pentru a promova avantajele claselor profesionale, profesorii, Ministerul Educației și inspectoratele școlare demarează de ani de zile campanii de informare a elevilor și părinților referitoare la acest tip de învățământ.
Cel puțin în județul Suceava, domeniile de pregătire pentru care se pot înscrie elevii sunt variate: Turism și alimentație, Industrie textilă și pielărie, Fabricarea produselor din lemn, Comerț, Mecanică, Agricultură, Electric, Electromecanică, Construcții, instalații și lucrări publice, Electronică, automatizări.
Propunere de calendar pentru evaluarea națională
Potrivit proiectului de calendar pentru evaluarea națională 2020, între 2 și 5 iunie este programată înscrierea absolvenților clasei a VIII-a la examen.
Pe 5 iunie, aceștia finalizează cursurile clasei a VIII-a.
Pe 15 iunie 2020 ar urma să fie organizată proba la limba şi literatura română, 17 iunie 2020 - matematică, 18 iunie 2020 - limba şi literatura maternă – examen scris.
Pe 22 iunie 2020 vor fi afişate rezultatele înaintea contestațiilor (până la ora 12:00), etapă urmată de înregistrarea contestațiilor (între orele 14:00 – 20:00)
Afișarea rezultatelor finale se va face pe 27 iunie.