Până la finele acestei luni, Ministerul Educației derulează în 212 unități școlare din județ inspecții pentru a verifica evoluția situației școlare a elevilor din învățământul gimnazial, de la înscrierea acestora în clasa a V-a, în anul școlar 2015-2016, până la susținerea evaluării naționale, din anul școlar 2018 - 2019.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava au menționat că în prima săptămână au fost inspectate un număr de 70 de unităţi şcolare din cele 212 propuse.
„Până în acest moment, echipele nu ne-au semnalat abateri grave cu privire la gestionarea documentelor școlare și completarea acestora, dar avem semnale despre copii despre care nu se mai știe nimic, care au plecat în străinătate sau au abandonat școala pe parcurs și despre care nu mai avem informații”, a menționat Gabriela Mihai, inspector școlar general.
Inspecțiile sunt realizate de experți ai Corpului de Control al Ministerului Educației din județul nostru. La verificări participă opt experți care fac echipă cu câte un inspector școlar desemnat de IȘJ Suceava, care verifică documentele școlare, respectiv registrele matricole și cataloagele generației care a terminat clasa a VIII-a în 2019.
”Nici noi nu putem avea un control asupra elevilor care nu mai figurează în evidențele școlilor, să știm dacă părinții respectă dreptul la educație al copilului lor, să ne raporteze dacă l-au înscris la o altă școală. Nu există legislație în acest sens și pârghiile noastre sunt destul de limitate”, a mai sesizat Mihai, menționând că rata de abandon școlar la nivelul județului este de circa 1% din numărul total de elevi de 115.000 de lei.
Potrivit IȘJ, obiectivele activităţii de inspecţie vizează prevenirea excluziunii şcolare a elevilor din unităţile de învăţământ unde rata de neparticipare la examenele naţionale depăşeşte media pe ţară; reducerea/ remedierea erorilor în documentele şcolare gestionate de unităţile de învăţământ; identificarea grupurilor defavorizate de elevi care sunt în risc de abandon şcolar.
„Suntem în derularea acestor inspecții și în jurul datei de 6 septembrie vom avea toate informațiile, când va trebui să trimitem la Minister un raport cu toate datele obținute pe teren”, a mai specificat Mihai.
Documentul va include și concluzii, sugestii ale inspectorilor şcolari pentru remedierea problemelor/ dificultăţilor existente la nivelul unităţilor de învăţământ. Raportul va fi însoţit de un plan de remediere a disfuncţiilor.