Persistenţa temperaturilor ridicate poate influenţa negativ starea de sănătate, astfel că Direcţia de Sănătate Publică Suceava recomandă din nou măsuri de prevenire a efectelor negative ale caniculei.
Pentru protejarea stării de sănătate, directorul DSP Suceava, dr. Liliana Grădinariu, recomandă evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11.00 -18.00 și consumul zilnic de lichide, între 1,5 -2 litri/zi, fără a aștepta senzaţia de sete. Este necesar băutul unui pahar de apă la fiecare 15-20 de minute. De asemenea, este recomandat consumul de fructe și legume proaspete care conţin o cantitate mare de apă - pepene roșu, pepene galben, prune, castraveţi, roșii și evitarea consumului de alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece favorizează deshidratarea. Nerecomandat este și consumului de băuturi care conţin cofeienă - cafea, ceai, cola, sau zahăr - sucuri răcoritoare carbogazoase, deoarece acestea sunt diuretice. O doză de iaurt hidratează la fel de bine ca și un pahar de apă, spune dr. Liliana Grădinariu.
Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă nu aveţi, petreceţi două, trei ore în locuri care dispun de această dotare - magazine, spaţii publice etc.
Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura depășește 32 de grade Celsius.
Renunţaţi la sport și la grădinărit în zilele caniculare!
Dacă este absolut necesară expunerea la soare la orele amiezii, trebuie folosită o ţinută adecvată: pălării de soare, haine ample, pe cât posibil din fibre naturale și în culori deschise.
Șeful DSP Suceava recomandă evitarea, pe cât posibil, în zilele cu temperaturi foarte ridicate, a activităţilor exterioare care necesită un consum mare de energie - sport, grădinărit etc.
Dr. Grădinariu sfătuiește populaţia să acorde atenţie stării de sănătate a copiilor, vârstnicilor și persoanelor cu dizabilităţi, indiferent dacă fac parte din familie sau sunt vecini sau simple cunoștinţe, oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă aceștia nu le solicită.
Unităţile sanitare din judeţul Suceava au asigurate stocurile de medicamente de urgenţă, în special medicamentele pentru patologiile determinate/agravate de caniculă.
În perioadele cu temperaturi crescute sunt mobilizate la capacitate maximă ambulanţele de tip A, B și C, dotate cu aer condiţionat, cu aerul condiţionat pus în funcţiune pe perioada de transport al pacienţilor, în vederea asigurării intervenţiei rapide la parametri optimi.