Absolvenţii claselor a VIII-a care încă nu au fost admişi în învăţământul liceal sau cel profesional pot solicita înscrierea pe unul dintre locurile rămase disponibile în clasele profesionale. Tinerii trebuie să se prezinte direct la secretariatele liceelor unde sunt disponibile locuri pentru următorul an şcolar.
”Îndemnăm elevii care nu s-au înscris până în prezent la nici o formă de învăţământ să-şi îndrepte opţiunea către o şcoală profesională cât mai aproape de domiciliu sau spre o calificare pe care aceştia doresc să o urmeze. Aceştia trebuie să meargă direct la şcolile respective, fără a se mai adresa Inspectoratului Școlar Suceava. Lista înscrierilor este deschisă până la data de 9 septembrie, când va începe noul an şcolar”, a transmis prof. dr. Cristian Cuciurean, inspector şcolar adjunct, preşedintele comisiei de admitere la nivelul judeţului.
Acesta a arătat că în învăţământul liceal, locurile din clasele a IX-a s-au ocupat în proporţie de 99,99%, locuri libere mai existând doar la Colegiul ”Alexandru cel Bun” din Gura Humorului.
1.767 de locuri ocupate, 539 de locuri disponibile
În ceea ce priveşte învăţământul profesional, după cele două etape de admitere, s-au ocupat 76,89% dintre locurile de la învăţământul profesional de masă, 75,83% este gradul de ocupare în învăţământul profesional special, 85,71 % în învăţământul profesional particular, 72,75% în învăţământul dual de masă şi 125% în învăţământul dual special (se organizează o singură clasă la Liceul Special din Câmpulung Moldovenesc, unde s-au înscris cu patru elevi în plus faţă de numărul de locuri aprobat).
”La învăţământul profesional au fost aprobate 2.306 de locuri, la nivelul judeţului Suceava, din care au fost ocupate 1.767, existând disponibile 539 de locuri. Sunt câteva licee unde s-a realizat integral planul de învăţământ - Colegiul <Alexandru cel Bun> Gura Humorului, Colegiul <Andronic Motrescu> Rădăuţi, Colegiul Economic <Dimitrie Cantemir> Suceava, Colegiul de Industrie Alimentară Suceava şi Școala Profesională Specială din Câmpulung Moldovenesc”, a mai explicat Cuciurean.
Lista locurilor libere în învăţământul profesional, pentru care pot opta elevii, este publicată pe site-ul Inspectoratului Școlar Suceava, la secţiunea Noutăţi, Admitere.
Elevii pot opta pentru o clasă profesională sau duală după clasa a VIII-a (cu sau fără evaluare naţională). Durata şcolarizării este de trei ani, elevii combină practica cu teoria, iar lunar vor primi o bursă de 200 de lei (în cazul învăţământului profesional) sau 400 lei (la învăţământul profesional dual). Tinerii care urmează învăţământul profesional au posibilitatea să înveţe o meserie, instruirea practică se desfăşoară la sediul societăţilor partenere sub îndrumarea unor mentori profesionişti, iar ei dobândesc o calificare care să le permită intrarea în câmpul muncii.