Surprizele nu lipsesc nici anul acesta din ferma legumicultorului Vasile Mătrăşoaia, din apropiere de Dumbrăveni. Toţi cei care îl cunosc ştiu că nu trece nici un an fără „experimente”, cu soiuri noi de legume pe care împătimitul Vasile Mătrăşoaia le îngrijeşte cu dragoste.
Iar anul acesta, în serele legumicultorului, dintre care două au fost construite în primăvară cu materiale moderne, şi-au făcut loc nu mai puţin de 32 de soiuri de roşii. De la roşii alungite, la roşii cherry şi de la roşii galbene până la roşii pe care abia le poţi ţine în mână, ferma are o „vedetă” incontestabilă.
Este vorba de roşiile negre, aduse la noi în judeţ de la Staţiunea de Cercetări de la Buzău pentru a vedea cum se adaptează. De altfel, şi alte soiuri de roşii din seminţe livrate de o firmă de specialitate de nivel internaţional care activează în România sunt testate în acest an, iar dacă vor da randamentul scontat vor deveni o certitudine pentru viitor în ferma legumicolă a lui Vasile Mătrăşoaia.
„Mă simt ca un tată, cu sute de mii de copii. Şi asta pentru că pentru mine fiecare plantă este parte din mine, pe care o cresc de la sămânţă până la maturitate, iar an de an numărul copiilor mei creşte tot mai mult”, a mărturisit Vasile Mătrăşoaia.
Această comuniune nici nu este greu de observat. Cine se uită la modul în care Vasile Mătrăşoaia îşi priveşte şi îngrijeşte legumele din serele de la Dumbrăveni nu poate decât să constate o pasiune dusă uneori până la extrem.
Castravetele de iarnă, o altă noutate din acest an
Dar roşiile nu sunt singurele legume pe care Vasile Mătrăşoaia le-a cultivat. Acum, la mijloc de august, grădina sa este o explozie de culori, în care verdele se îmbină cu roşu, cu galben sau mov, iar culorile care pot fi înşiruite nu se opresc aici.
Lângă castraveţii momordica recomandaţi persoanelor cu diabet se găsesc şi castraveţii de iarnă. Acum sunt în floare, dar se pregătesc de vegetaţie, iar la maturitate pot atinge şi 5-6 kg. Dovlecelul tip şarpe care poate fi folosit ca tratament pentru reglarea acidului uric este un alt produs din ferma legumicolă de la Dumbrăveni.
Şi pentru că are o colaborare foarte bună cu doctor inginer Costel Vînătoru, şeful Staţiunii de Cercetare de la Buzău, Vasile Mătrăşoaia a primit în acest an un mic dar. Este vorba de spanacul urcător, adus din India, care poate atinge 20-25 de metri şi dacă vremea este îngăduitoare poate fi recoltat până târziu în iarnă.
„Costel Vînătoru este un profesionist adevărat, care reuşeşte să mă surprindă de fiecare dată. Mi-a spus că surprizele mi le va divulga pe rând, pentru că altfel vorbim mai rar la telefon. Pentru mine este un om care merită tot respectul pentru ceea ce a făcut şi face pentru legumicultura din România”, a arătat Vasile Mătrăşoaia.