Primăria şi Consiliul Local Ciocăneşti organizează, în perioada 11-17 august, Săptămâna Plutăritului. Manifestarea începe duminică, 11 august, de la ora 12,00, la bisericile parohiale din comună, cu slujbele de pomenire a plutaşilor trecuţi la cele veşnice şi rugăciuni pentru sănătatea celor aflaţi în viaţă. Luni, 12 august, la ora 09,00, va începe, la Podul Negru, confecţionarea plutei cu patru table, iar de la ora 14,00 va avea loc întâlnirea plutaşilor cu copii participanţi la tabăra ,,Bucuria din curtea Bisericii”.
Marţi, de la ora 9,00 va fi finalizată pluta cu patru table şi va începe confecţionarea unei plute cu trei table, de la ora 13,00 fiind programată o acţiune de ecologizare şi amenajare pentru plutărit a râului Bistriţa Aurie. În prima parte a zilei de miercuri se vor face ultimele lucrări la cele două plute, urmând ca pluta cu patru table să parcurgă traseul Podul Negru – Orata, începând cu ora 16,00.
Slujbă religioasă şi spectacol de dans italian
Creştinii prăznuiesc joi, 15 august, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, una dintre cele mai mari sărbători din an. Maica Domnului se va bucura de o mare cinstire în rândul credincioşilor sosiţi la Ciocăneşti prin participarea acestora, alături de sătenii îmbrăcaţi în costume populare, la slujbele oficiate la bisericile şi mănăstirile din comună, în prima parte a zilei.
De la ora 15,00, este programat spectacolul folcloric „Bistriţa, pe malul tău”, dedicat plutaşilor şi în care vor evolua Pamfil Roată, Călin Brăteanu cu taraful “Obcini”, Elisa Hechelciuc, Ansamblul “Floricică de la munte” din Piatra Neamţ, Ansamblul “Muguraşii Poenarilor” din Poenarii Burchii – Prahova, Grupul “Terra di Danza” din Parma – Italia.
Vineri, 16 august, de la ora 11,00, pluta cu patru table va parcurge pe Bistriţa Aurie traseul Orata - Oiţa, iar de la ora 17,00 traseul Oiţa – Stadion, în timp ce pluta cu trei table va pleca, de la ora 14,00, pe traseul Podul Negru – Orata. Ziua se va încheia cu un concert Nicolae Furdui Iancu şi cu evoluţia Ansamblului “Prahova” al Casei de Cultură “I.L. Caragiale” din Ploieşti.
Festivalul Naţional al Păstrăvului, ediţia a XVI-a
Sâmbătă, 17 august, ultima zi a săptămânii plutăritului coincide şi cu prima zi a celei de-a XVI-a ediţii a Festivalului Naţional al Păstrăvului.
Pluta cu trei table va pleca de la ora 10 de la Orata la Oiţa şi de la ora 16,00 de la Oiţa la Stadion, urmând ca după ora 18,00 să aibă loc premierea plutaşilor. Accesul turiştilor pentru coborârea pe Bistriţa Aurie cu pluta va fi permis în baza biletului achiziţionat de la Punctul de Informare Turistică din cadrul Muzeului Etnografic, în limita a maximum 60 de persoane pentru pluta cu patru table şi 45 de persoane pentru pluta cu trei table.
Programul zilei de sâmbătă începe la ora 7,00, când se dă startul la Concursul de pescuit “Cupa Bistriţa Aurie”. De la ora 10,00 este programată o incursiune în Munţii Suhard, care include şi intrare la Mănăstirea “Sfânta Cruce”. Seara, de la ora 19,00, va avea loc un spectacol de muzică şi poezie susţinut de Ştefania Iacob, Sorin Poclitaru, Gabriela Grădinaru, Maria Stoianov cu taraful, urmat, de la ora 21,00, de recitalul susţinut de Andreea Bălan.
Duminică, 18 august, de la ora 12,00, va avea loc un concurs gastronomic, urmat de spectacolul “Geto – Dacii”, pe platoul “Ştefan cel Mare”. De la ora 14,00 este programată premierea gospodarilor care şi-au împodobit casele cu motive tradiţionale în anul 2019, după care va urma un spectacol folcloric oferit de Angelica Flutur, Ansamblurile “Obcina Stânişoarei” din Mălini, “Cetina” din Vama, “Florile Bucovinei” din Rădăuţi, “Călineştii Maramureşului” şi soliştii David şi Miruna Ţăran, Ionuţ Candrea, Oana Petrean, Gabriela Teişanu. Ziua se va încheia cu “Chef de râs” cu Valentina Fătu şi Vasile Muraru şi recitalurile susţinute de Loredana Costea şi Gheorghe Finiş.
În perioada 15-18 august, pe platoul “Ştefan cel Mare” din vecinătatea Casei du Cultură va avea loc şi un târg al meşterilor populari.