Corala de fete „Ciprian Porumbescu” a Colegiului „Ştefan cel Mare” Suceava a obţinut recent o medalie de aur şi o medalie de argint la unul dintre cele mai mari festivaluri-concurs de coruri din lume, European Choir Games & Grand Prix Of Nations, desfăşurat, în perioada 3-10 august, la Gotheborg (Suedia).
Sucevenii au devansat importante coruri, formaţii foarte titrate de la academii de muzică din lume, la categoria „GP 9 Folklor”, unde au luat medalie de aur, cu 80,65 puncte. Corul sucevean, coordonat de pr. prof. Lucian Tablan-Popescu, a interpretat piesele: „Fata ardeleană” de Achim Stoia, „Iac-aşa” de Simeon Nicolescu, „Lino Leano - De Doi” de Nicolae Ursu, „Răsunetul Ardealului” de Ion Vidu (Solo - prof. Valentina Tablan Popescu) şi „Sârba-n căruţă” de Gheorghe Danga.
De asemenea, la categoria de vârstă „GP 2 Youth Choir”, Corala de fete „Ciprian Porumbescu” a obţinut o medalie de argint, cu un punctaj de 79,85 puncte. Şi aici, fetele au avut interpretări apreciate de juriu şi public: „Mă luai, luaiu” de Tudor Jarda, „Adiemus” de Karl Jenkins, „Floare albastră” de Vasile Spătărelu (Solo - Crina Mihalciuc), „Libertango” de Astor Piazzola şi „Sări mândră, sări dragă” de Sabin Păutza. Corul sucevean a fost acompaniat la pian de elevul ştefanist Vlad Vorniceanu, din clasa X-a.
Juriul, diferit pentru cele două categorii, a fost compus din specialişti din mai multe ţări, precum Grecia, Suedia, Lituania, Germania, China, Polonia, Australia, SUA, Belgia etc.
163 de coruri, din 36 de ţări
Corul sucevean, coordonat de pr. prof. Lucian Tablan-Popescu şi sprijinit de prof. Valentina Tablan-Popescu, a concurat la categoria Grand Prix Of Nations, cea mai înaltă treaptă mondială. După cum ne-a spus pr. prof. Lucian Tablan-Popescu, competiţia de la Gotheborg, la care au participat 163 de coruri, din 36 de ţări, la 10 categorii, repartizate pe trei niveluri valorice: „Open Competition”, pentru începători, „Campions”, pentru campioni, adică cei care în timp au câştigat cel puţin două medalii de aur la începători, şi categoria „Grand Prix Of Nations”, la care a participat şi Corala de fete „Ciprian Porumbescu” din municipiul Suceava, a fost una foarte dificilă, datorită concurenţei mari, calităţii corurilor şi exigenţei juriului.
Mulţumiri celor care au sprijinit deplasarea fetelor la festivalul din Suedia
Pr. prof. Lucian Tablan-Popescu aduce mulţumiri deosebite, în numele întregii echipe, primarului municipiul Suceava, Ion Lungu, „pentru că de fiecare dată ne-a susţinut financiar, sprijinind proiectele noastre”, directorului Dan Popescu, de la Colegiul „Ştefan cel Mare” Suceava, „pentru că fără sprijinul lui nimic n-ar fi fost posibil”. „Mulţumiri aducem şi doamnei prof. Sofia Grigoreanu, care este implicată total în acţiunile corului, cu toate că este profesoară de germană, Darex Auto, pentru că şi ei ne ajută de fiecare dată. Banca Transilvania ne-a oferit un ajutor şi le mulţumim pentru asta. Mulţumiri vreau să aducem şi doamnei inspector pentru arte Loredana Ceică, de la IŞJ Suceava, care ne-a însoţit în turneu, sacrificându-şi o parte din concediu”, a completat dirijorul coralei de fete.
Răsplătiţi pentru performanţă
Dacă fără aceşti oameni, cărora pr. Lucian Tablan-Popescu le-a mulţumit, nu ar fi fost posibilă deplasarea în Suedia, fără efortul fetelor din Corala „Ciprian Porumbescu” a Colegiului „Ştefan cel Mare” Suceava nu s-ar fi ajuns la performanţă. Cele două medalii de aur şi de argint obţinute la acest turneu internaţional înseamnă multe ore de repetiţii, înseamnă sacrificii pentru sucevence, timp din vacanţă rezervat pregătirii acestui turneu (aproape toată luna iulie, zilnic, repetiţii de câte 5 ore), bani cheltuiţi (cu sprijinul părinţilor). În final, efortul lor a fost răsplătit. Emoţiile pe care le-au trăit atunci când a fost strigat numele României, numele corului din Suceava, aplauzele furtunoase, steagurile tricolore ridicate în mijlocul a sute de oameni din toată lumea nu pot fi uitate şi se traduc cu greu în cuvinte.