256 de candidaţi din judeţ au susţinut examenul de definitivat în acest an şcolar, etapă obligatorie în cariera de profesor, care certifică faptul că un cadru didactic debutant dispune de pregătirea necesară pentru profesia didactică.
Procentul final de promovare la examenul naţional de definitivare în învăţământ (sesiunea 2019), după soluţionarea contestaţiilor, este 77,7%, ceea ce înseamnă că199 dintre candidaţi au promovat examenul (faţă de 189 înainte de soluţionare contestaţiilor).
Un singur candidat care a susţinut testarea (pentru o catedră la disciplina religie) are media 10 la acest examen.
Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, cu medii între 8 şi 8,99 figurează 117 candidaţi, iar alţi 81 au medii între 9 şi 9,99.
Numărul nepromovaţilor este de 57. Un candidat are media examenului între 4 şi 4,99, 11 au medii între 5 şi 5,99, între 6 şi 6,99 – 19 candidaţi, între 7 şi 7,99 – 26 de candidaţi.
Potrivit datelor furnizate de IŞJ Suceava, 42de cadre didactice au solicitat recorectarea lucrărilor de la proba scrisă, contestaţiile aducând note mai mari pentru 26 dintre acestea. De partea cealaltă, 16 dintre cei care au susţinut proba scrisă au primit note mai mici.
Reamintim că nota minimă de promovare a întregului examen este 8, dar, spre deosebire de sesiunile din anii trecuţi, în care nota la examen era rezultatul obţinut la proba scrisă, în prezent nota este calculată pe baza unei formule ce include notele de la inspecţiile de specialitate, nota acordată pentru portofoliul profesional personal şi nota la proba scrisă. De menţionat este că nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale.
21 de candidaţi au absentat, iar 18 s-au retras în timpul probei
De la proba scrisă a examenului de definitivat, din data de 24 iulie, din totalul celor 295 de candidaţi suceveni înscrişi pentru susţinerea probei, s-au prezentat la această probă 256 de candidaţi, alţi 21 au absentat, iar 18 s-au retras în timpul probei.
Prin dobândirea definitivării în învăţământ, cadrul didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învăţământ preuniversitar şi de a participa ulterior la susţinerea examenelor pentru obţinerea gradelor didactice.
La nivel naţional, procentul final de promovareeste de 77,89%. Judeţul cu cea mai mare rată de promovare este Dâmboviţa (87,06%), în timp ce rata de promovare cea mai scăzută s-a înregistrat în judeţul Călăraşi (57,14%). În Capitală, procentul este de 85,96%. Afişarea rezultatelor finale a avut loc luni, 5 august 2019, atât la centrele de examen, cât şi pe site-ul dedicat – definitivat.edu.ro.