Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava începe o amplă campanie de promovare a naşterii pe cale naturală, în condiţiile în care procentul operaţiilor cezariene înregistrate în această unitate medicală se apropie de 50%, după cum a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al instituţiei, dr. Mircea Macovei.
Dr. Macovei a afirmat că, îndată ce secţia Obstetrică-Ginecologie va avea postul de medic-şef ocupat prin concurs, va fi constituită o comisie medicală care va investiga suplimentar pacientele care au recomandare să nască prin cezariană.
Deşi naşterea prin cezariană ar trebui să aibă loc doar după o decizie motivată medical, atunci când starea de sănătate a mamei sau a fătului ar avea de suferit în urma naşterii normale, în realitate multe femei refuză travaliul pentru a naşte printr-o intervenţie chirurgicală, deloc lipsită de riscuri atât pentru mamă, cât şi pentru copil. Această situaţie este întâlnită în toată lumea, dar în România procentul cezarienelor ajunge la 50% sau chiar mai mult, în unele unităţi medicale, faţă de 15-20% în alte ţări din UE.
Spitalele româneşti au ca opţiune pentru paciente, în cadrul serviciilor medicale la cerere, operaţia cezariană, iar purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Suceava, dr. Mircea Macovei, a declarat că aceasta va rămâne şi mai departe deoarece sunt femei care efectiv refuză travaliul. Ca urmare, în spitalul sucevean operaţia cezariană va fi practicată în următoarele condiţii: ca intervenţie chirurgicală de urgenţă pentru salvarea vieţii; după acordul comisiei de verificare din cadrul secţiei Obstetrică-Ginecologie, a adeverinţelor aduse de paciente de la medici de alte specialităţi, că li se recomandă cezariana (oftalmologie, ortopedie etc.); la cerere, contra sumei de 650 de lei plătită cu chitanţă la casierie. Suma acoperă manopera chirurgicală, celelalte servicii fiind acordate pacientelor gratuit de către spital. Pacientele care achită costul operaţiei oficial vor fi descurajate astfel să mai dea „atenţii” personalului din secţie, crede conducerea spitalului. Totodată, vor fi mai bine informate asupra ambelor variante de naştere.
Cauze ale creşterii procentului de cezariene
Printre cauzele care au dus la creşterea accentuată a procentului de cezariene se numără nu doar frica de durerile naşterii, ci şi unele mult mai concrete, cum ar fi posibilitatea ca medicul şi pacienta să stabilească data naşterii, astfel încât aceasta din urmă să poată naşte cu medicul care a supravegheat-o pe durata sarcinii şi nu cu medicul de gardă.
De asemenea, cezariana este mai comodă şi mai eficientă şi pentru medic, pe de o parte pentru că durează mai puţin, iar pe de altă parte pentru că are un control mai bun asupra eventualelor evenimente neprevăzute de pe durata travaliului.
Deloc de neglijat este şi aspectul material, respectiv aşa-numitele „plăţi informale” din sistemul sanitar public şi/sau consultaţiile lunare în cabinetele private.
Toate aceste aspecte au fost analizate de conducerea Spitalului de Urgenţă Suceava, care a decis că este vremea pentru o schimbare de abordare. „Vom promova naşterea naturală şi extinderea gamei intervenţiilor pe linie ginecologică, în primul rând în sfera oncologică. Avem medici ginecologi şi chirurgi foarte buni şi vrem ca doamnele care au astfel de probleme să fie tratate aici. Împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean Suceava facem investiţii masive în domeniul oncologiei – laboratorul de medicină nucleară, centrul de radioterapie, dotarea secţiei de Obstetrică-Ginecologie cu aparatură de înaltă performanţă, calificarea şi recrutarea personalului, astfel încât nu mai avem nici o scuză de a nu rezolva cazurile oncologice la noi”, a subliniat managerul Spitalului de Urgenţă, Vasile Rîmbu. De asemenea, a precizat el, spitalul va continua colaborarea cu specialişti recunoscuţi în domeniile lor, din ţară şi din străinătate, care să vină să opereze împreună cu medicii suceveni, o practică atât în interesul pacienţilor, cât şi al medicilor. Rîmbu a mai spus că dezvoltarea şi perfecţionarea serviciilor medicale vizează toate secţiile, nu doar Obstetrica-Ginecologia.