Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 aug 2019 - Anul XXIV, nr. 182 (7183)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Apel umanitar

Ionuţ Aursulesei a suferit o nouă intervenţie neurochirurgicală şi are nevoie de sânge

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poliţistul Ionuţ Andrei Aursulesei, care s-a împuşcat în cap, luni seara, cu pistolul din dotare, a suferit, ieri, o nouă intervenţie chirurgicală de decompresiune, pentru controlul edemului cerebral. Dacă luni noapte neurochirurgii Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava au operat poarta de intrare a glonţului, ieri au repetat procedura la poarta de ieşire şi fac tot ce este posibil pentru a-i salva viaţa tânărului poliţist. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Mircea Macovei, a declarat, după a doua intervenție chirurgicală, că starea pacientului este în continuare foarte gravă, cu prognostic rezervat. „S-a efectuat decopensarea; este în continuare intubat și ventilat mecanic”, a precizat medicul.

În ambele intervenţii chirurgicale a fost nevoie de o mare cantitate de sânge, necesarul menţinându-se ridicat şi în continuare. Familia poliţistului face apel la toţi cei care pot dona, să se prezinte la Centrul de Transfuzii Sangvine (CTS) Suceava.

Reprezentanţi ai CTS ne-au declarat că în cursul zilei de marţi mai multe persoane au sunat pentru a se interesa de condiţiile de donare şi s-a înregistrat un număr ridicat de donatori. Până la ora 12.00, 43 de persoane trecuseră deja pe la consultaţii şi alte 18 îşi aşteptau rândul. Pentru ziua de marţi, CTS a putut asigura necesarul de sânge din grupa A2, pe care o are Ionuţ Aursulesei, pentru secţiile de Neurochirurgie şi Chirurgie din Spitalul de Urgenţă Suceava. În situaţii limită, se face apel la judeţele din jur sau la alte centre din ţară, până se găseşte. O soluţie care presupune timp, extrem de preţios pentru pacientul în stare gravă, pentru care fiecare clipă contează. De aceea este important ca la Centrul de Transfuzii Suceava să fie asigurat în permanenţă stocul de sânge pentru toate grupele.

Reamintim câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le ştie o persoană care doreşte să doneze sânge. Verificarea şi completarea documentelor, analizele şi recoltarea propriu-zisă durează, cu totul, o oră, o oră şi jumătate. Nu pot dona niciodată persoanele care au avut sau au boli de inimă (inclusiv hipertensiune arterială cronică în tratament, angină pectorală); cu traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză; astm bronşic; alergie severă; boli endocrine; lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze; psoriazis generalizat; persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

 

Criterii de excludere temporară de la donare

Există şi câteva criterii de excludere temporară de la donare: boli infecţioase (gripă, infecţii bacteriene); anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenţii chirurgicale, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV; vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare în ultimele trei luni; consum de alcool (inclusiv bere) în ultimele 48 de ore; consum de medicamente în ultima lună; tatuaje în ultimele şase luni.

Pe lângă cele amintite anterior, donatorii trebuie să aibă greutatea minimă de 60 de kg bărbaţii şi 55 de kg femeile şi tensiunea arterială între 100 şi 180 mmHg.

Dimineaţa înainte de recoltare se recomandă a se consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe. Nu se fumează înainte şi după donare cel puţin o oră, nu se donează după o noapte nedormită.

După donare se stă în repaus în sala de aşteptare 15-30 minute pentru a evita un leşin pe scări, pe holuri şi rănirea donatorului. În România se acordă încă beneficii pentru donarea de sânge - şapte bonuri de masă în valoare totală de 63 de lei, o zi suplimentară de concediu plătit şi un set de analize gratuit: RH, grupa sangvină, Hepatita B, C, HIV, leucemie, sifilis şi probe hepatice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ionuţ Aursulesei a suferit o nouă intervenţie neurochirurgicală şi are nevoie de sânge.
 Vizualizări articol: 2406 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ionuţ Aursulesei a suferit o nouă intervenţie neurochirurgicală şi are nevoie de sânge0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei