Primii 17 producători de tomate în primul ciclu de extrasezon, care au reuşit comercializarea cantităţilor contractate, au intrat deja în posesia subvenţiilor oferite de Ministerul Agriculturii pentru prima perioadă a anului în curs. Conform Regulamentului de Minimis emis în cadrul unei hotărâri luate de Guvern, producătorii de tomate în spaţii protejate beneficiază de ajutorul de 3.000 de euro dacă cultivă o suprafaţă minimă de 1.000 de metri pătraţi, de pe care valorifică 2.000 de kg în perioadele 1 ianuarie - 31 mai sau 1 noiembrie - 20 decembrie ale anului în curs. Dintr-un total de 41 de fermieri înscrişi în program, 17 au reuşit să producă şi să comercializeze roşii în primele luni ale anului, finalizând livrarea celor 2.000 de kg până la data de 15 iunie 2019, conform actului normativ emis de Guvern şi a prelungirii perioadei de valorificare a tomatelor cu două săptămâni, până la jumătatea lunii iunie. După încheierea primului ciclu de producţie, aceşti fermieri au depus la Direcţia Agricolă Suceava documentele doveditoare conform cărora au comercializat cantitatea impusă, fiind declaraţi eligibili.
O măsură care a încurajat producţia de tomate în extrasezon în judeţul Suceava
Pentru asigurarea consumului intern din producţia autohtonă de tomate, în conformitate cu Regulamentul de Minimis în sectorul agricol, producătorii de tomate în spaţii protejate primesc, începând cu anul 2017, 3.000 de euro în fiecare an, în urma emiterii a trei hotărâri de guvern. După doi ani de acordare a acestui ajutor, o nouă hotărâre dată de Guvern la începutul lunii martie a reglementat desfăşurarea programului în cursul acestui an. În noua hotărâre s-a făcut o diferenţiere în ceea ce priveşte înscrierea în ciclul I şi în ciclul II de producţie, iar în condiţiile în care un producător a încercat să producă această cantitate de 2 tone de tomate şi nu a reuşit să o valorifice în ciclul I, până la 31 mai, el îşi poate completa cantitatea valorificând roşiile în lunile noiembrie-decembrie.
Vremea caldă din lunile aprilie şi mai ale anului trecut a încurajat un număr mai mare de fermieri să încerce producerea tomatelor în primul ciclu al acestui an, mai mult de jumătate din cei 41 de producători înscrişi în program optând pentru o producţie în primele luni ale anului. O hotărâre a guvernului luată la sfârşitul lunii mai a prelungit însă perioada de valorificare a recoltei de tomate produsă în extrasezon cu încă două săptămâni, până la mijlocul lunii iunie a acestui an, după ce vremea rece din această primăvară în zona de nord a ţării nu a permis dezvoltarea normală a plantelor. Beneficiari sunt mai mulţi producători de roşii din judeţ, care s-au încumetat să producă aceste legume şi să le valorifice în prima perioadă a anului, când condiţiile de creştere şi coacere a acestor legume sunt mai dificile.
Duţu Haralampie, directorul Direcţiei Agricole Suceava, ne-a declarat la finalizarea acestei etape a programului: ”Cei 17 fermieri au fost declaraţi eligibili, iar conform normativelor, instituţia Direcţiei Agricole s-a adresat Ministerului Agriculturii cu situaţia centralizatoare şi sumele necesare pentru plata acestora. Suma a fost aprobată de minister şi virată în contul Direcţiei Agricole, care în cursul săptămânilor trecute a făcut plata către cei 17 beneficiari. Între producători au pornit şi se menţin pe ciclul I de realizare a acestor 2.000 de kg cei din Dolhasca, Dolheşti, Hănţeşti, pe lângă ei fiind persoane care au început să înţeleagă ajutorul pe care îl pot realiza cu acest program în zona Fălticeniului, a Sucevei, la Dărmăneşti, ceea ce e foarte bine pentru ei, în primul rând, şi pentru locuitorii judeţului Suceava.”
Cei care vor să producă în ciclul II de producţie au posibilitatea să se înscrie pentru această perioadă până la data de 25 septembrie, cu valorificare a tomatelor începând cu data de 1 noiembrie şi până la 20 decembrie. Cei care au avut până la această dată în spaţiul protejat alte specii de plante, îşi pot pregăti terenul de pe acum pentru tomatele cu care vor ieşi pe piaţă începând cu prima zi din noiembrie şi până la 20 decembrie.