Construirea conductei de transport gaze naturale Pojorâta - Vatra Dornei a fost autorizată ieri, de Ministerul Energiei. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că joi a avut loc o întâlnire de lucru între specialiştii din cadrul Consiliului Judeţean Suceava şi cei ai Transgaz, în cadrul căreia s-a finalizat documentaţia necesară pentru autorizarea construcţiei. „Am lucrat timp de trei zile la ultimele documentaţii, pentru a le pune la dispoziţie tot ce au avut nevoie”, a spus Flutur.
El a subliniat că, după ce Guvernul a declarat, luna trecută, proiectul ca fiind de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale, „procedurile s-au simplificat” şi s-a putut obţine autorizaţia, de către Transgaz.
Valoarea estimată a investiţiei în magistrala cu o lungime de 26 de kilometri este de 27,3 milioane de lei şi are termen de realizare 36 de luni.
Conducta de transport gaze naturale Pojorâta - Vatra Dornei face parte din proiectul „Suceava - Utilităţi şi mediu la standarde europene”. A fost preluată în 2010 de către Transgaz, iar tronsonul de conductă Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei, în lungime de 35,67 km, a fost reproiectat în conformitate cu normele tehnice în vigoare şi cu situaţia obiectivelor existente în teren.
Într-o prima etapă, în anul 2017, a fost pus în funcţiune tronsonul de conductă de la Câmpulung Moldovenesc la Pojorâta, în lungime de 9,28 km. De atunci şi până acum s-au modificat normele tehnice de proiectare, astfel încât acum proiectul tehnic include şi detaliile tehnice specifice tronsonului Pojorâta - Vatra Dornei.
Municipiul Vatra Dornei, cu o populaţie de aproape 17.000 de locuitori, are centrală pe rumeguş şi în fiecare iarnă se confruntă cu probleme în furnizarea energiei termice către populaţie şi agenţii economici.