Un bărbat de 44 de ani, din Pojorâta, a ajuns marţi după-amiază la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, după ce a fost muşcat de o viperă de glezna dreaptă. Pacientul a fost transferat la Suceava de la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, unde a primit primele îngrijiri medicale. La Câmpulung Moldovenesc bărbatul a intrat în şoc anafilactic, dar medicii de acolo au reuşit să-l stabilizeze şi l-au transferat la Suceava pentru administrarea tratamentului specific, cu ser antiviperin.
Omul le-a povestit medicilor de la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului sucevean că o viperă l-a muşcat de picior în timp ce cosea iarba în curte. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Mircea Macovei, a declarat ieri după-amiază că după administrarea serului antiviperin pacientul a fost internat în secţia Medicală a unităţii spitaliceşti, unde va mai rămâne câteva zile. „Este stabil, conştient, starea generală este bună, dar semnele locale persistă”, a precizat medicul.
Dr. Macovei a declarat că Spitalul de Urgenţă Suceava mai are încă patru doze de ser antiviperin, din cele cinci achiziţionate la începutul sezonului estival. O doză de ser costă 2.300 de euro, însă pacienţii o primesc gratuit. Spitalul din Suceava este printre puţinele din ţară care are ser antiviperin în stoc, majoritatea preferând să comande serul la compania UNIFARM doar în caz de nevoie.
În cazul în care aţi fost muşcat de viperă trebuie să sunaţi imediat la numărul unic de urgenţă 112 sau la 0-SALVAMONT pentru că trebuie să ajungeţi la un medic cât mai repede posibil, singurul tratament eficient fiind o doză de ser antiviperin.
Ce trebuie să faceţi şi ce să nu faceţi când vă muşcă o viperă
Semnele muşcăturii de viperă sunt durerea acută, umflarea zonei afectate, prezenţa a două înţepături mici la distanţă de un centimetru una de cealaltă, semiconştienţa şi simptome generale precum senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie, transpiraţie excesivă, dureri abdominale.
Specialiştii spun să nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi pentru a nu accelera ritmul bătăilor inimii, care ar intensifica circulaţia sângelui şi veninul s-ar răspândi mai repede. Din acelaşi motiv nu consumaţi alcool, cafea sau alt excitant; hidrataţi-vă cu apă. Aşezaţi-vă astfel încât să menţineţi zona muşcăturii sub nivelul inimii.
Nu sugeţi veninul, nu ardeţi zona muşcată, nu puneţi gheaţă, nu folosiţi garoul şi nu strângeţi zona afectată.
Garoul poate fi folosit ca o ultimă metodă de a nu lăsa veninul să se răspândească doar dacă sunteţi siguri 100% că v-a muşcat o viperă, dar trebuie să îl mutaţi, din 10 în 10 minute, dinspre rană spre inimă pentru a preveni cangrena şi amputarea membrului.
Dacă se scoate garoul, veninul de la muşcătura de viperă se răspândeşte rapid în organism şi poate să apară şocul anafilactic - scăderea bruscă şi persistentă a tensiunii arteriale într-un timp foarte scurt, cu consecinţe grave în cazul în care nu sunt luate masuri rapide. Alte simptome care pot apărea în şocul anafilactic sunt senzaţia de sufocare sau de “nod în gât”, răguşeala sau chiar dificultatea de a vorbi, greaţă şi vărsături, însoţite de dureri abdominale, senzaţia de furnicături în tot corpul, transpiraţie şi ameţeli.
Folosirea garoului este relativă, căci veninul tot se răspândeşte în corp, indiferent dacă este folosit sau nu, prin urmare ideal este să ajungeţi cât mai repede la medic şi la un spital care are ser antiviperin.