Un dosar vechi de cinci ani al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, s-a lăsat cu o nouă soluţie de clasare. Dosarul a devenit public în iunie 2014, când mai multe persoane au fost aduse la audieri la sediul DNA Suceava pe motiv că au făcut afaceri necurate cu bani europeni.
Printre cei implicaţi erau şi doi medici veterinari. Neculai Toma, medic veterinar la Horodnic de Jos şi Horodnic de Sus, era suspectat că a înfiinţat zeci de exploataţii fictive încasând subvenţii importante. Acuzat de înşelăciune, fals şi instigare la fals, Neculai Toma a fost reţinut pentru o perioadă de 24 de ore, iar mai apoi eliberat şi plasat sub control judiciar.
Celălalt medic veterinar din dosar era Lucian Ciobanu, şeful Biroului de Identificare şi Înregistrare a Animalelor. Acesta era acuzat că l-ar fi sprijinit pe Neculai Toma în activitatea sa infracţională.
Lucian Ciobanu era acuzat de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, faţă de el fiind luată aceeaşi măsură de clasare a acuzaţiilor.
Şi pentru alţi doi suspecţi, ambii foşti directori ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava, Leon Postolache şi Ioan Corduneanu, care figurau ca suspecţi în dosar, s-a luat măsura clasării.
Chix după chix în dosarele DNA Suceava. Răspunde cineva?
Acest eşec marca DNA Suceava nu este, din păcate singular. Comisarul-şef Ioan Crap, fost inspector-şef al IPJ Suceava, a fost trimis în judecată tot pentru fraude cu fonduri europene. Două instanţe au decis că nu este vorba de aşa ceva şi l-au achitat.
Comisarul-şef Cristian Macsim, fostul şef al SIPI Suceava, care a şi fost reţinut pentru o perioadă de 24 de ore şi a fost pus la dispoziţie după începerea urmăririi penale, a aflat după doi ani de cercetări că s-a dispus clasarea în dosarul în care era inculpat. Tot clasare au primit şi poliţiştii: subcomisar Marius Ciotău, agent-şef principal Ilie Pârghie şi agent-şef principal Constantin Chichiriţă, toţi de la Secţia de Poliţie Rurală Gălăneşti. Soluţia de clasare a fost dată de un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, după ce dosarul a fost trimis de DNA Suceava către această structură. Trebuie menţionat că dosarul care-i privea pe şeful SIPI Suceava şi pe cei trei poliţişti de la Gălăneşti a fost unul comun, dar ulterior o parte a fost disjunsă.
Un alt dosar care s-a finalizat cu o clasare l-a vizat pe Florin Sinescu, la data demarării anchetei prefect al judeţului Suceava. Şi în acest caz s-a lăsat cu o reţinere pentru o perioadă de 24 de ore, pentru ca în final toate acuzaţiile să cadă una câte una.
După atâtea eşecuri, vine o întrebare firească. Nu răspunde nimeni pentru că aceşti oameni au fost purtaţi în cătuşe în văzul opiniei publice, că şi-au pierdut funcţiile pe care le deţineau sau că au fost reţinuţi pe nedrept? Într-un stat de drept normal aşa ar trebui să se întâmple, şi anume ca persoanele care au greşit, în cazul de faţă procurorul care a instrumentat dosarele, să răspundă într-un anume fel. Rămâne de văzut dacă Secţia de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii va găsi de cuviinţă să deschidă o cercetare şi să deruleze verificări la structura locală a DNA.