Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 aug 2019 - Anul XXIV, nr. 177 (7178)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Până la sfârşitul acestui an

Copiii din orfelinatul de la Solca şi adulţii cu dizabilităţi de la centrul de la Costâna, mutaţi în case de tip familial şi locuinţe protejate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Centrul de plasament „Mihail şi Gavriil” de la Solca se desfiinţează, de la 1 ianuarie 2020, iar centrele mari de recuperare neuropsihică pentru adulţi se reorganizează. Copiii urmează să fie mutaţi în case de tip familial, iar adulţii în locuinţe protejate. În acest sens, consilierii judeţeni au aprobat, ieri, în unanimitate, să contribuie financiar, cu 38.000 de lei, alături de Ministerul Muncii care finanţează 90% din investiţie, la reabilitarea unei clădiri din Pârteştii de Sus. În clădire va funcţiona centru de zi cu 24 de locuri pentru persoanele dezinstituţionalizate de la Centrul de Reabilitare de la Costâna. Consilierii au votat tot în unanimitate şi pentru alte proiecte de acest gen. Astfel, în Pârteştii de Sus vor fi înfiinţate trei locuinţe maxim protejate, a câte 8 locuri, destinate persoanelor cu dizabilităţi de la Costâna, investiţii la care Consiliul Judeţean contribuie cu câte 61.000 de lei, contribuţia sa de 10%, alături de Ministerul Muncii.

Pentru copiii aflaţi în grija statului la orfelinatul de la Solca, o fundaţie construieşte două case de tip familial, a câte 12 locuri, una pe strada Tomşa Vodă şi una pe strada Republicii şi la ambele utilităţile vor fi asigurate de Consiliul Judeţean Suceava.

În ceea ce priveşte personalul care lucrează acum în cele două centre de ocrotire, directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Nadia Creţuleac, a declarat, ieri, că organigramele vor fi stabilite în ultimul trimestru al anului; o parte dintre angajaţi vor lucra în noile centre, iar alţii vor fi redistribuiţi în cadrul instituţiei. Ea a mai spus că lucrările la toate clădirile sunt în grafic şi vor fi finalizate la termen, astfel încât până la sfârşitul acestui an să se realizeze transferul beneficiarilor.

 

După data de 1 ianuarie 2021, funcţionarea centrelor de plasament este interzisă

Măsurile au fost luate în baza noii legislaţii, care prevede dezinstituţionalizarea copiilor, cu interzicerea plasamentului copiilor în servicii de tip rezidenţial cu caracteristicile centrelor de tip clasic, începând cu data de 1 ianuarie 2020. Instituţiile de tip vechi, care trebuie închise, se depopulează treptat, concomitent cu dezvoltarea reţelelor de servicii alternative la îngrijirea instituţională.

Actul normativ adoptat de Guvern a introdus obligaţia autorităţilor de la nivel local, dar şi a furnizorilor privaţi de servicii sociale, de a închide centrele de plasament de tip vechi, cu capacitate de peste 100 de copii sau de a reorganiza serviciile de tip rezidenţial, până la sfârşitul anului 2020. După data de 1 ianuarie 2021, funcţionarea centrelor de plasament este interzisă, iar nerespectarea acestei prevederi va fi considerată contravenţie şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 3.000 şi 10.000 de lei. După data de 1 ianuarie 2021 copiii vor primi îngrijire adecvată în case de tip familial, unde vor fi îngrijiţi maximum 12 copii în fiecare casă, sau în apartamente de tip familial, unde vor fi îngrijiţi maximum şase copii în fiecare apartament

Totodată sunt stimulate persoanele care doresc să se implice în creşterea şi îngrijirea unui copil separat de familie, prin introducerea unei indemnizaţii de sprijin lunare, în cuantum de 400 de lei.

Documentul aprobat de Guvern are şi prevederi privind desemnarea persoanei în grija căreia rămâne copilul pe durata absenţei părinţilor, astfel încât să se evite situaţiile în care, printr-o interpretare restrictivă, această desemnare se face doar pentru un an, fără a mai fi realizată prelungirea succesivă a acesteia. În acest fel se evită lipsirea copilului de o persoană care să suplinească rolul ce ar fi trebuit îndeplinit de părinţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copiii din orfelinatul de la Solca şi adulţii cu dizabilităţi de la centrul de la Costâna, mutaţi în case de tip familial şi locuinţe protejate.
 Vizualizări articol: 2136 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Copiii din orfelinatul de la Solca şi adulţii cu dizabilităţi de la centrul de la Costâna, mutaţi în case de tip familial şi locuinţe protejate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Musaca de chiftele şi vinete Acest preparat este foarte rapid şi extrem de gustos, deşi e foarte simplu şi economic. Pregătirea durează doar câteva minute şi apoi nu trebuie decât să lăsăm totul în cuptor o oră.Avem nevoie de:2 vinete medii, 500 g carne tocată... Citeşte