La 13 ani, însărcinată în luna a V-a, o adolescentă a abandonat şcoala şi va intra într-un program gratuit de consiliere psihologică organizat de Protecţia Copilului Suceava. Instituţia de protecţie a copilului a fost sesizată despre cazul viitoarei mămici minore de către primăria de domiciliu şi de către medicul de familie la care este înscrisă minora. Directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, Georgeta Nadia Creţuleac, ne-a spus că minora în vârstă de 13 ani face parte dintr-o familie organizată şi mai are 4 fraţi majori. „Din evaluarea iniţială a cazului a reieşit că minora a fugit de acasă acum câteva luni, a locuit în familia prietenului ei, minor, cu care a rămas însărcinată, însă după două luni s-a întors acasă. Are suportul părinţilor şi condiţii bune de locuit. A abandonat cursurile şcolare, dar a declarat că doreşte să le reia după ce va naşte”, a completat Georgeta Nadia Creţuleac. Adolescenta este aşteptată la sediul DGASPC Suceava în vederea evaluării psihologice şi a includerii într-un program gratuit de consiliere psihologică.
Însărcinată, la 15 ani, şi implicată într-o tâlhărie
Și cazul unei minore în vârstă de 15 ani, dintr-o comună limitrofă Sucevei, a ajuns în atenţia DGASPC Suceava în urma sesizării scrise efectuate de asistentul social din cadrul primăriei comunei de domiciliu, în luna aprilie a acestui an. Din sesizare reieşea că, la acea dată, minora era însărcinată în 21 de săptămâni şi a fost complice la o tâlhărie. De asemenea, minora abandonase şi cursurile şcolare. Fata face parte dintr-o familie dezorganizată, cu 10 copii, din care 3 sunt majori şi nu mai locuiesc cu familia. Unul dintre copii este decedat, iar o minoră a fost preluată în sistemul de protecţie a copilului în anul 2004, încă de la naştere. „Reprezentanţii primăriei comunei de domiciliu ne-au solicitat sprijinul în vederea consilierii psihologice a minorei. Aceasta a fost inclusă într-un program de consiliere psihologică, împreună cu părinţii, în cadrul DGASPC Suceava. Acest caz a rămas în atenţia Compartimentului Autoritate Tutelară şi Asistenţă Socială din cadrul primăriei de domiciliu, pentru monitorizare, consiliere şi îndrumare, deoarece atât minora, cât şi părinţii acesteia au refuzat instituirea unei măsuri de protecţie pentru minoră”, a declarat directorul executiv Georgeta Nadia Creţuleac.
Din statisticile DGASPC Suceava rezultă că aceste două minore au intrat în acest an în atenţia şi monitorizarea Serviciului de Intervenţie în Regim de Urgenţă, după ce în anul 2018 s-au înregistrat 5 astfel de cazuri, la fel şi în anul 2017.
Mămici minore ajutate să-şi continue studiile
În judeţul Suceava există două centre maternale, în oraşul Gura Humorului şi în municipiul Suceava, unde pot primi ajutor aceste mămici sau viitoare mămici minore. În 2018 şi 2019, la nivelul Centrului Maternal Gura Humorului nu au fost solicitări de instituire a unei măsuri de protecţie pentru mame/gravide minore. În anul 2017, au beneficiat de măsura plasamentului 3 mame minore, din care una elevă în momentul admiterii în centru, pentru care finalitatea a fost instituirea unei măsuri de protecţie pentru copilul minorei. Mama minoră, conform Sentinţei Civile a Tribunalului Suceava, a fost transferată la Centrul de Plasament „Speranţa” din municipiul Suceava, în vederea continuării studiilor.
A doua mamă minoră a fost internată în centrul maternal humorean împreună cu copilul. Rezolvarea acestui caz a fost instituirea unei măsuri de protecţie pentru copilul mamei minore şi reintegrarea mamei minore în comunitate. În momentul externării, aceasta era majoră. Când a fost acceptată în centru, mama minoră deja abandonase şcoala cu 2, 3 ani în urmă.
A treia mamă minoră din cadrul Centrului Maternal Gura Humorului a fost transferată la Centrul Maternal Suceava pentru a-şi putea finaliza studiile liceale. Rezolvarea acestui caz a constat în reintegrarea cuplului mamă-copil în familia naturală. Totodată, minora, după externarea din centru, îşi continuă studiile liceale.
Reintegrare în familie
La Centrul Maternal Suceava, în anul 2017 au beneficiat de o măsură de protecţie 8 minore. Din cele 8 cazuri, în momentul admiterii în centru doar două frecventau cursurile şcolare, iar celelalte nu frecventau nici o formă de învăţământ (abandon şcolar). Finalitatea a fost reintegrarea în familie / comunitate a cuplului mamă-copil. Pentru un singur caz s-a luat măsura plasamentului pentru mamă, iar copilul a ajuns în îngrijirea unui asistent maternal. În cursul anului 2018, au fost internate la Centrul Maternal Suceava 4 minore, dintre care una cu copil în momentul instituirii măsurii de protecţie şi 3 minore gravide. Rezolvarea în aceste cazuri a fost: două reintegrări în comunitate, împreună cu copilul (după ce mama a împlinit vârsta de 18 ani), iar două dintre cazuri sunt beneficiare ale centrului şi în cursul anului 2019. Un caz are ca finalitate instituirea unei măsuri de plasament atât pentru mama minoră, cât şi pentru copilul acesteia, în familia lărgită, iar celălalt caz beneficiază în continuare de protecţie în centrul sucevean. În momentul internării, una dintre minore avea 11 clase terminate, una nu frecventase şcoala de câţiva ani, iar două au continuat şcoala, încheind anul şcolar 2018 – 2019. Minorele internate în Centrul Maternal Suceava care urmau o formă de învăţământ au continuat şcoala, indiferent dacă erau însărcinate sau aveau un copil. Mamele minore care au abandonat şcoala şi au beneficiat de măsură de protecţie în centrul sucevean aveau finalizate 8 sau 10 clase, nedorind să continue studiile. Ele aveau în medie peste 17 ani în momentul instituirii măsurii de protecţie.
Cum sunt ajutate mămicile sau viitoarele mămici în centrele maternale
Pe perioada rezidenţei în Centrul Maternal, toate mamele majore sau minore / gravidele au parte de consiliere psihologică, sunt educate, supravegheate şi instruite în demersul spre creşterea şi îngrijirea nou-născutului, formarea de abilităţi de creştere şi educare a copilului, formare de abilităţi gospodăreşti (curăţenie în spaţiul intern, spaţiul extern, spaţii comune), socializare şi reconversie profesională, dezvoltare de aptitudini şi abilităţi practice în diverse domenii de activitate în funcţie de capacitatea şi interesul mamei. Mămicile sunt sprijinite în mod individualizat şi personalizat în demersul de asumare a rolului matern, astfel încât să-i poată asigura copilului o dezvoltare a nevoilor sale afective, sociale, educaţionale şi medicale.
Un caz aparte de beneficiar al măsurii de protecţie la Centrul Maternal Suceava este cel al unei minore care în momentul admiterii în centru era însărcinată în ultimul trimestru de sarcină. Aceasta frecventa şi cursurile şcolare, continuându-şi studiile şi după naşterea copilului.
După naştere, copilul a avut paternitatea recunoscută şi tatăl copilului a ţinut permanent legătura cu cei doi. Perioada în care mama a beneficiat de măsură de protecţie în Centru Maternal a fost de aproximativ 10 luni, timp în care aceasta a frecventat cursurile şcolare, s-a îngrijit de creşterea şi alimentaţia copilului sub supravegherea şi îndrumarea personalului de specialitate al centrului, fiind atentă la orice modificare survenită asupra copilului ei. De asemenea, minora a beneficiat de bursă şcolară şi de consiliere psihologică. Pentru a le asigura un trai decent, tatăl copilului a plecat la muncă în străinătate pentru o perioadă de timp.
În momentul în care minora a împlinit vârsta majoratului, mama şi prietenul ei au solicitat externarea din centru, împreună cu copilul, şi reintegrarea în familia lărgită (la prietenul ei), asumându-şi amândoi răspunderea pentru creşterea şi îngrijirea copilul, declarând totodată că se vor căsători după externarea din centru. După reintegrarea cuplului în familia lărgită, conform legii, acesta a fost monitorizat de către primăria de domiciliu. Mama a continuat să frecventeze cursurile şcolare, fiind ajutată şi sprijinită în creşterea, supravegherea şi îngrijirea copilului de către membrii familiei, implementându-se, în acelaşi timp, măsurile cuprinse în Planul de Servicii Post – Rezidenţiale de către Protecţia Copilului Suceava.