Câteva fotografiipostate pe o reţea de socializare au născut adevărate controverse. Mai mulţi oameni, membri ai aceleiaşi familii, cel mai probabil din judeţul Suceava, s-au fotografiat în vârful muntelui, cu buchete mari de flori-de-colţ în mâini. Chiar dacă florile nu fuseseră culese dintr-o arie protejată, ele sunt totuşi protejate prin lege, fiind declarate monument al naturii.
Dacă pe reţelele de socializare fotografiile au stârnit un val de indignare, prin care oamenii s-au arătat extrem de deranjaţi de isprava sătenilor care în mod probabil nici nu ştiu cu ce au greşit, prezenţa lor acolo nu a rămas fără ecou. Autorităţile statului, în frunte cu poliţia, Garda de Mediu şi nou înfiinţata Agenţie Naţională pentru Arii Protejate, au început cercetările. Echipele de control au mers la faţa locului şi au constatat faptul că acele flori nu au fost culese din Masivul Rarău, unde se află o arie protejată, ci de pe un alt munte. Însa chiar şi în aceste condiţii, cei care le-au cules nu vor scăpa de răspundere, fiind vorba în acest caz tot de o încălcare flagrantă a legii.
Pe numele celor care au ignorat faptul că plantele sunt protejate au fost deschise cinci dosare penale, ei fiind cercetaţi pentru distrugerea acestor minunate flori, monumente ale naturii.
Chiar şi localnicii din zona Ostra-Stulpicani, de unde se trag cei învinuiţi, spun că nu au mai pomenit aşa ceva. ”Oamenii mai culeg câte o floare să o preseze şi să o poarte la pălărie, însă de atâtea flori rupte din natură e mare păcat”, ne-a declarat un localnic. Cei care le-au cules riscă acum amenzi între 3.000 si 6.000 de lei, sau chiar pedeapsa cu închisoarea pentru gestul lor.