Ziua Imnului Naţional a fost marcată, ieri, în Piaţa „Tricolorului” din Suceava, din apropierea Palatului Administrativ. Ceremonialul a fost organizat de Garnizoana Suceava, Primăria Suceava, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava. La manifestări au participat prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, subprefectul Silvia Boliacu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gheorghe Niţă şi viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi. Evenimentul a început cu un scurt ceremonial religios, după care elevii de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava au prezentat un istoric al celor şase imnuri naţionale ale României care au existat de-a lungul timpului.
După aceste momente, prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, a subliniat că „am avut şase imnuri într-un secol, iar cel mai longeviv a fost imnul regal, timp de 60 de ani. Republica Populară Română a avut două imnuri, Republica Socialistă România a avut un imn. Imnul pe care-l sărbătorim acum împlineşte, anul acesta, 30 de ani. Să simţim astăzi patriotism, să simţim astăzi că este imnul nostru şi să-i dorim cu toţii <La mulţi ani!>”
Apoi, după cuvântările celorlalte autorităţi sucevene, Corala "Leon Băncilă" din Fălticeni, dirijată de Alexandru Semeniuc, a intonat Imnul Naţional al României, „Deşteaptă-te române!”
Ziua Imnului Naţional al României - "Deşteaptă-te române!", simbolul unităţii Revoluţiei Române de la 1848, este sărbătorită, an de an, la 29 iulie. Aceasta este data la care, în anul 1848, „Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.
Ziua Imnului Naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998. Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, „Deşteaptă-te române!” a fost ales Imn Naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991, modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003.