Un puternic incendiu a distrus acum câteva luni de zile o casă din satul Mironu, comuna Valea Moldovei, care aparținea unei familii înstărite din localitate, care deține în aceeași curte și un magazin.
Un caz aparent clasic de incendiu pentru care pompierii au stabilit în cadrul anchetei preliminare că ar fi fost provocat de un
scurtcircuit electric. Mai exact, pompierii au stabilit că focul ar fi pornit de la o priză la care era conectat un cuptor cu microunde aflat sub tensiune. Cazul a luat însă o cu totul altă turnură după ce, proprietarul, Ionuț Tătărău, instructor de fitness, a reclamat că din valiza cu bani pe care a salvat-o din casa care ardea lipsesc în jur de 100.000 de euro.
Bărbatul a depus reclamații și plângeri penale, mai multe persoane fiind duse până acum la testul poligraf - detectorul de minciuni, inclusiv el. Cazul este departe de a fi elucidat, fiind fără îndoială și multe semne de întrebare ale anchetatorilor cu privire la ce susține tânărul.
Un incendiu care a distrus 60% din casă
Vă relatăm, în primă fază, ce s-a întâmplat în ziua de 1 aprilie, când a izbucnit incendiul din satul Mironu, locuit în mare parte de romi. În plină zi, casa familiei Tătărău a luat foc, acesta distrugând casa în proporție de 60%. Valiza cu bani se afla într-o cameră de la parter, fiind scoasă la timp de proprietar.
Ionuț Tătărău spune că în șocul momentului, văzând casa în flăcări, nu a făcut decât să ducă valiza în siguranță, la o soră de-a sa, fără a verifica ce este în interior.
Pompierii au stabilit acea cauză preliminară de izbucnire a focului, scurtcircuitul de la cuptorul cu microunde, contestată vehement acum de păgubit:
„Pompierii au zis că este de la scurtcircuit la acel cuptor cu microunde, dar acea cameră în care era cuptorul nici nu a ars decât în mică parte, ce au stabilit pompierii nu are cum sta în picioare” acuză tânărul.
Oricum, ca regulă generală, cauza incendiului stabilită de pompieri este una preliminară și nu este obligatoriu să rămână cea finală. Pe de altă parte, în aproape toate cazurile, ce se stabilește în ancheta preliminară a pompierilor rămâne și cauza definitivă.
Scenariul proprietarului: hoțul a dat foc casei, pentru a ascunde urmele furtului
Problema cea mai mare este că tânărul a verificat valiza târziu, iar plângerea privind acțiunea intenționată a fost depusă tot târziu. Ionuț Tătărău spune că valiza a stat închisă la sora sa, iar când a deschis-o a constatat cu stupoare că în ea se mai aflau doar câtea zeci de mii de lei, în timp ce 450.000 de lei lipseau.
Scenariul păgubitului este următorul: hoțul sau hoața a luat bani în mai multe rânduri din valiză, iar când și-a dat seama că au mai rămas puțini bani a decis să ascundă urmele și să dea foc casei.
Reclamația nu are cum să nu fie tratată cu rezerve de anchetatori, deși, de pe altă parte, ce spune acesta trebuie verificat în cadrul unei anchete penale, mai ales că mijloace de probatoriu ar fi. Unul din ele ar fi valiza, care a fost ridicată de polițiștii de la Postul Valea Moldovei, pentru cercetări.
Procurorii arată că plângerea a venit foarte târziu, iar banii nu pot fi justificați
Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului ne-a transmis, referitor la acest caz, că „persoana vătămată a depus reclamația privind incendierea intenționată pe 24 mai 2019 (n.r - așadar la mai bine de o lună și jumătate de la incendiu) reclamând faptul că persoane necunoscute au pătruns în locuința personală, de unde au sustras, dintr-o valiză aflată într-un dulap, suma de 450.000 de lei, fără a avea documente doveditoare ale deținerii acestei sume”.
Membrii familiei, iubita și menajera, la testul poligraf
Deși tânărul reclamă că polițiștii și procurori nu au făcut nimic până acum pentru a lămuri acest caz, totuși mai multe persoane au fost programate deja la testul poligraf. Au fost testați Ionuț Tătărău, iubita sa, părinții săi și menajera casei.
Cum ancheta este în curs, rezultatele testului și alte detalii de anchetă nu ne-au putut fi comunicate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului.
Tânărul evită să ne spună dacă bănuiește expres pe cineva, deși dă de înțeles că puține persoane au avut acces în casă.
Casa a fost demolată de proprietar
O altă mare problemă pentru anchetatori este și că locuința grav distrusă de incendiu a fost demolată ulterior, astfel că mijloacele de probă rămân doar cele luate imediat după ce focul a fost stins.
Acest aspect a fost subliniat și de procurorii de la Gura Humorului, care au arătat, în răspunsul trimis cotidianului nostru cu privire la acest caz, că „la momentul producerii incendiului și nici ulterior persoana vătămată nu a avut suspiciuni cu privire la o altă posibilă cauză a incendiului’.
Tânărul spune că polițiști și procurorii se plâng că au foarte multe anchete în curs și nu au timp doar de reclamația sa, considerându-se ignorat. Acesta este de părere că în acest dosar s-au făcut puține investigaţii până acum.