Ambrozia – buruiana denumită şi „iarba pârloagelor”, care produce un polen extrem de alergen şi care, conform unor estimări, afectează zeci de mii de români – s-a dezvoltat şi extins în voie şi în acest an în judeţul Suceava. Deşi există o lege clară privind combaterea plantei, care trebuia pusă în aplicare din acest an, mai exact din prima lui parte, când ambrozia putea fi combătută cu succes, absolut nici o primărie din judeţ ori vreun agent economic nu a făcut ceva concret, cel puţin pe linia cerută de lege.
Legea 62/2018, privind combaterea buruienii ambrozia, trebuia pusă în aplicare din 2019 şi are în mare următorul conţinut: „În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea plantei şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice”.
Anterior, la Direcţia Agricolă Suceava trebuia depusă o inventariere pe localităţi a suprafeţelor pe care s-a dezvoltat ambrozia, însă nici la acest capitol nu s-a făcut nimic.
Conform legii, deţinătorii terenurilor au obligaţia de a elimina ambrozia până aceasta să dea în floare. Asta pentru că polenul este cel care provoacă alergiile. Cositul, smulgerea sau erbicidarea sunt oferite ca variante, în funcţie de posibilităţile financiare.
Legea prevede şi amenzi pentru cei care nu respectă aceste obligaţii: între 750 de lei şi 5.000 de lei pentru persoane fizice şi între 5.000 şi 20.000 de lei pentru persoanele juridice.
Legea prevede că prima măsură care se aplică este cea a avertismentului, în care sunt trasate obligaţiile imediate.
Aşa cum se întâmplă adesea în România, legea se aplică de multe ori doar pe hârtie.
Pacienţii cu alergii la ambrozie încep să ceară ajutor medical
De rinită alergică suferă o sută de milioane de europeni, conform datelor furnizate de Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică, prin campania „Atenţie la ambrozia!”.
„O buruiană aparent inofensivă poate provoca alergii severe în perioada în care polenizează”, afirmă specialiştii. Simptomele alergiei la ambrozie sunt strănut, prurit nazal, curgerea nasului, lăcrimare şi tuse, care pot îmbrăca forme severe.
De câţiva ani, sucevenii au început să se adreseze destul de des medicului alergolog din Policlinica Areni, cu forme de alergii la ambrozie.
Mulţi dintre pacienţi sunt lucrători de la căile ferate, în legătură directă cu faptul că zona căilor ferată este invadată de ambrozie. Cei de la CFR Infrastructură nu mai igienizează terenurile din imediata apropiere a căii ferate şi a staţiilor CFR.