Locatarii blocului de pe strada Măgurei nr. 13 din municipiul Suceava reclamă că administraţia locală le-a amplasat lângă peretele imobilului tomberoanele destinate deşeurilor menajere. Noile containere semiîngropate au fost amplasate, săptămâna trecută, la o distanţă de circa 1,5 metri de peretele blocului, în zona geamurilor de la băile locatarilor, deşi există Ordinul nr. 536 din 23 iunie 1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei, care la art. 3 lit. a prevede că platformele pentru deşeuri se vor amenaja la distanţe de minimum 5 m de ferestrele apartamentelor din blocurile de locuinţe. Locatarii au reclamat situaţia atât la Primăria Suceava, cât şi la Garda de Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică.
Răspunsul de la Garda de Mediu a fost că nu este de competenţa instituţiei soluţionarea problemei.
La Primăria Suceava, şeful Direcţiei Salubrizare, Mihai Hostiuc, a declarat că aceasta era singura locaţie posibilă pentru containere semiîngropate sau îngropate deoarece din cauza conductei magistrale de termoficare şi a reţelelor de utilităţi doar acolo s-a putut săpa. „Alternativa era să lăsăm buncăre de suprafaţă, pe vechiul amplasament, pe sub care trece conducta magistrală, dar nu este viabilă pentru că strategia de salubrizare este cu containere semiîngropate şi îngropate”, a declarat Mihai Hostiuc.
DSP va dezlega enigma dacă tomberoanele semiîngropate sunt sau nu „platforme”
În ceea ce priveşte legislaţia, cu respectarea distanţei de 5 metri faţă de ferestre, reprezentantul primăriei spune că se referă la platforme de deşeuri, nu la containere. Pentru acest gen de containere nu ar exista încă reglementări referitoare la distanţele de amplasare, susţine el, deşi în caietul de sarcini de la licitaţie organizată pentru salubrizarea oraşului se face referire la „platforme semiîngropate”. „Este primul caz când cineva este nemulţumit de containerele semiîngropate. Am căutat toate variantele posibile, acolo nu există altă soluţie”, a mai spus Mihai Hostiuc.
Enigma dacă este sau nu vorba despre o „platformă” urmează să fie dezlegată de Direcţia de Sănătate Publică. Directorul executiv al DSP Suceava, Liliana Grădinariu, a declarat, ieri, că are cunoştinţă de sesizarea locatarilor de pe strada Măgurei, care va fi analizată de inspectorii de specialitate şi ni se va comunica rezultatul.
Contractul de salubrizare menajeră semnat de Primăria Suceava pe 12 ani cu firmele Diasil şi Ritmic prevede amplasarea a câte 100 de puncte de colectare semiîngropate şi 100 îngropate, în toate cartierele municipiului Suceava. Conform contractului, în primul an trebuie să fie funcţionale 50 de platforme semiîngropate şi 50 de puncte de colectare îngropate. În 2020, vor fi amenajate încă 100 de puncte îngropate şi semiîngropate de colectare a deşeurilor.
Teoretic, având în vedere construcţia lor, containerele îngropate şi semiîngropate ar trebui să nu provoace disconfort olfactiv sau vizual. Ce se va întâmpla în realitate vom constata luna viitoare, când o bună parte vor deveni funcţionale.