marţi, 23 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 169 (7170)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9771 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6489 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă procurori

Clipele de coșmar trăite de o femeie violată și tâlhărită de un recidivist eliberat de după gratii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului au finalizat ancheta și l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv,  pe un tânăr în vârstă de 20 de ani, pentru infracțiunile de viol și tâlhărie calificată, victimă fiind o femeie pe care individul a urmărit-o până într-o zonă mai izolată, unde a atacat-o, a lovit-o și a constrâns-o la relații sexuale și perversiuni. Femeia a trăit un cumplit coșmar. „Dacă vrei să nu te omor, vii cu mine”, i-a transmis atacatorul după ce a lovit-o și a strâns-o de gât.  

Vasile Moldovan a comis această faptă la aproximativ trei luni de zile după ce a fost eliberat din Penitenciarul Botoșani. El fusese închis tot pentru un viol și ieșise de după gratii când victima a ales  să-și retragă plângerea. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului, Andrei Sebastian Bucșa, a arătat, într-un comunicat de presă, anormalitatea ca la o faptă gravă ca violul răspunderea penală să înceteze la retragerea plângerii. Acest fapt nu a făcut decât să-l încurajeze pe inculpat să acționeze din nou, a rezultat după cercetări și audieri.

 

Coșmarul victimei, mamă a doi copii

Pe 30 martie 2019, în jurul orei 22.20, victima și încă o femeie se deplasau pe jos, de la serviciu spre domiciliile lor din Gura Humorului.

Atacatorul le-a observat și urmărit pe cele două din zona hotelului Best Western, din plin centrul orașului Gura Humorului așadar. Urmărirea celor două femei s-a desfășurat pe străzile Sf. Gavril şi  Victoriei din oraşul Gura Humorului, rezultă din cercetări. Pe strada Victoriei una dintre femei a intrat în curtea casei sale, a doua rămânând singură în drumul spre casă.  Victima a remarcat că din spate, pe acelaşi traseu, venea un bărbat care s-a apropiat şi s-a uitat insistent la ea, după care şi-a continuat deplasarea pe o altă stradă. 

Procurorii au arătat în rechizitoriul de trimitere în judecată că femeia și-a continuat deplasarea pe strada Aleea Bujorului şi apoi a traversat puntea peste pârâul Humor, în drumul spre casă. 

 

Violență și teroare

Atacatorul a alergat după ea, a prins-o cu o mână de spate, iar cu cealaltă i-a acoperit gura şi i-a spus să tacă, că altfel o omoară, cerându-i să închidă lanterna telefonului. Femeia a reușit să strige după ajutor de trei-patru ori, însă nu a fost auzită, zona respectivă fiind izolată, nefiind locuinţe în imediata apropiere.

Coșmarul femeii a fost, din păcate, abia la început:

„Persoana vătămată s-a zbătut încercând să scape, însă nu a reuşit, căzând în genunchi, inculpatul apăsând-o cu putere cu palma în zona piramidei nazale, provocându-i dureri insuportabile, spunându-i să tacă, altfel o omoară”, au arătat procurorii.

Femeia l-a implorat pe individ să o lase în pace, spunându-i că are doi copii, însă acesta i-a spus că o va lăsa în pace după ce se va simți bine cu ea.

Amenințată și lovită, femeia a fost violată și supusă la perversiuni sexuale timp de circa 20 de minute.

După viol, individul i-a cerut femeii să îi dea portofelul, luându-i toți banii pe care îi avea, în jur de 100 de lei, ceea ce i-a adus individului și al doilea capăt de acuzare: tâlhăria calificată. 

 

Găsit de polițiști și recunoscut de victimă

Procurorii au arătat că prin intermediul unor imagini de pe camerele de supraveghere, în baza semnalmentelor oferite de victimă, au reușit să stabilească identitatea autorului. De altfel, Vasile Moldova era probabil de la început pe lista scurtă de suspecți. Individul a fost recunoscut ulterior de victimă, fără ezitare, dintr-un grup de persoane. 

Testele ADN au confirmat ulterior fără dubiu cine este autorul.

 

Violul pentru care autorul a scăpat, iertat de victimă și de o lege strâmbă  

Poate că cel mai grav aspect din toată povestea este că individul a fost arestat în luna noiembrie a anului trecut pentru un viol asemănător,  fiind trimis în judecată pe 23 noiembrie 2018.

Conform anchetei de la acea vreme, în cursul nopții de 25 spre 26 octombrie 2018, același tânăr urmărise o femeie care se întorcea de la serviciu și o violase într-un șanț de la marginea drumului. Conform comunicatului remis atunci de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului, ”la data de 26.10.2018, în jurul orelor 00.15, inculpatul a urmărit-o pe femeie în timp ce aceasta se deplasa pe un drum comunal din Valea Moldovei, de la locul de muncă spre locuința sa din aceeași localitate, iar când a ajuns în dreptul unui pod a lovit-o pe aceasta cu pumnii și picioarele peste corp, a amenințat-o cu moartea, după care a târât-o în afara părții carosabile, pe malul șanțului, unde a întreținut raporturi sexuale normale cu sus-numita”. Femeia în vârstă de 35 de ani, o localnică din Valea Moldovei, a suferit leziuni care au fost certificate medico-legal, ca și în cazul celei de-a doua victime. După puțin timp, pe 28 decembrie 2018, individul care era în penitenciar a fost pus în libertate, prin încetarea procesului penal ca urmare a retragerii plângerii prealabile.

 

Prim-procuror: „o formă de încurajare a inculpatului la săvârşirea unei noi astfel de infracţiuni”

După cum am mai semnalat în cotidianul nostru, autori de fapte grave de viol au fost puși în libertate în urma acestor împăcări care, din punctul nostru de vedere, și nu numai al nostru,  nu ar trebuie să fie permise de lege, având în vedere violența și gravitatea unei astfel de fapte.

Tot în Monitorul de Suceava am mai scris și de exemple concrete de autori de violuri care au recidivat după ce au scăpat de răspunderea penală. 

Cazul de față este încă un exemplu clar în acest sens:

„Apreciem astfel că pedepsirea unei infracţiuni de o gravitate deosebită cum este cea de viol, la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, a reprezentat în cauza de faţă o formă de încurajare inculpatului la săvârşirea unei noi astfel de infracţiuni, fiind pusă sub semnul întrebării capacitatea organelor judiciare de a apăra în mod real relaţiile sociale privitoare la siguranţa, libertatea şi inviolabilitatea sexuală a persoanei”, se arată în comunicatul prim-procurorului Adrian Sebastian Bucșa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Clipele de coșmar trăite de o femeie violată și tâlhărită de un recidivist eliberat de după gratii.
 Vizualizări articol: 3339 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Clipele de coșmar trăite de o femeie violată și tâlhărită de un recidivist eliberat de după gratii5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei