20 de elevi suceveni care au obţinut medii maxime la evaluarea naţională, de la finalul clasei a VIII-a, şi la examenul de bacalaureat vor primi, din partea Guvernului, stimulente financiare în valoare de 1.000, respectiv 3.000 de lei.
Prin această măsură, statul spune că vrea să susţină activităţile de înaltă performanţă din învăţământul preuniversitar
În judeţul nostru, 15 elevi au fost notaţi doar cu note de 10 la examenul de final de gimnaziu, iar cinci elevi au media 10 la bac.
La nivel naţional, vor beneficia de aceste stimulente 459 de absolvenţi de clasa a VIII-a care au finalizat evaluarea naţională cu media 10 (faţă de 345 în 2018), respectiv 224 de absolvenţi de clasa a XII-a care au încheiat cu media generală 10 examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie (faţă de 139 în 2018).
„Ţinând cont că este vorba de tineri absolvenţi de gimnaziu, respectiv de liceu, cu rezultate remarcabile la învăţătură, care au toate şansele să continue să obţină performanţe în învăţământul liceal, respectiv în învăţământul preuniversitar, apreciem că li se poate oferi un stimulent financiar care să fie util în dezvoltarea lor ulterioară, în domeniul profesional şi personal. Apreciem că performanţa lor este excepţională şi merită evidenţiată, stimulată şi celebrată. Acest lucru constituie un semn de apreciere pentru rezultatele lor şi o invitaţie către întreaga populaţie şcolară la un învăţământ de performanţă înaltă”, arată iniţiatorii proiectului.
Cine sunt elevii de 10
Cu media 10 la sesiunea din vară a examenului maturităţii s-au remarcat: Catinca Dobroghii, Andrei Alexandru Muntean şi Andrei Pavăl – Colegiul Naţional ”Ştefan cel Mare” Suceava; Georgiana Zbranca - Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” Suceava; Darius Lungu – Colegiul Tehnic Rădăuţi.
15 elevi din judeţul Suceava au media 10 la examenul de la finalul clasei a VIII-a, aceştia fiind notaţi cu 10 atât la proba de limba română, cât şi la matematică.
Au predat teze perfecte trei elevi ai Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Rădăuţi - Flavia Elena Bîrsan, Francesca Niculcea şi Adela Ţicşa.
Cu două medii de 10 figurează Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava - Alexia Babliuc şi Rebeca Spoială.
Tot cu media 10 au încheiat evaluarea naţională următorii elevi: Teodora Denisa Babalean - Şcoala Gimnazială ”Samson Bodnarescu” Gălăneşti, Alina Carcea – Şcoala Gimnazială ”Ion Vicoveanu” Vicovu de Jos, Filip Fabian Ciocan – Şcoala Gimnazială Nr. 1 Gura Humorului, Elena Doruţa Coroamă – Şcoala Gimnazială ”I.G. Sbiera” Horodnic de Jos, Ilinca Mareş - Şcoala Gimnazială Humoreni, Raluca Elena Sandu – Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, Alexia Maria Schipor - Şcoala Gimnazială Nr. 1 Vicovu de Sus, Mihaela Todosi – Liceul Tehnologic Pârteştii de Jos, Theodora Elena Bărbuţă - Şcoala Gimnazială „Regina Elisabeta” Rădăuţi, Andrei Lupeş, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava.