După materialul care a apărut săptămâna trecută în paginile cotidianului Monitorul de Suceava, reprezentanţii Primăriei Rădăuţi au trimis o echipă de muncitori pentru a cârpi ce se poate cârpi la locuinţa socială în care stă pensionarul Gheorghe Cîrdei, în vârstă de 68 de ani. Membrii Asociaţiei „Rădăuţiul Civic”, cei care au semnalat situaţia deplorabilă în care locuieşte Gheorghe Cîrdei, au mers la locul cu pricina şi spun că problemele sunt departe de a fi fost rezolvate, iar clădirea reprezintă în continuare un risc major la adresa celor care intră în ea, darămite a celor care mai şi locuiesc acolo.
Impresionaţi de chinurile prin care trece pensionarul, cei de la „Rădăuţiul Civic” au decis să-i ofere un ajutor. Luca Ciubotaru, membru fondator al asociaţiei, a precizat că timp de câteva luni el şi colegii săi vor suporta chiria pe care o plăteşte Gheorghe Cîrdei către Primăria Rădăuţi.
„Am văzut declaraţiile domnului primar Nistor Tatar, iar condiţiile <foarte bune> despre care vorbeşte sunt departe de a avea legătură cu realitatea. Fotografiile sunt concludente şi nu cred că necesită prea multe comentarii. Ştim că i s-a oferit o locuinţă în cursul anului 2016, dar oferta era inacceptabilă deoarece clădirea se afla într-o zonă aflată la periferia oraşului în care trăiesc tot felul de persoane cu un comportament dubios. Pentru că vrem să-l ajutăm pe acest om vom căuta să găsim şi un avocat care să-i reprezinte interesele. Din cele 387 de locuinţe sociale pe care Primăria Rădăuţi le are în proprietate credem că se putea găsi una decentă care să-i fie oferită”, a arătat Luca Ciubotaru.
Cu o pensie de 780 de lei, Gheorghe Cîrdei locuieşte într-o clădire care se poate dărâma în orice moment
Cazul lui Gheorghe Cîrdei, în vârstă de 68 de ani, pensionat pe caz de boală cu venituri lunare de 780 de lei, a fost prezentat săptămâna trecută. Bărbatul a locuit timp de 40 de ani în Rădăuți, pe strada Ion Creangă, nr. 13, în apropiere de strada Putnei. În cursul anului 2007 a fost evacuat din clădire după ce aceasta a fost retrocedată urmaşilor vechiului proprietar. Ca urmare, Primăria Rădăuţi i-a oferit la vremea respectivă un alt imobil social în care să locuiască, situat pe strada Piaţa Unirii, nr. 57. Chiar dacă este vorba de o locuinţă situată în zona centrală a municipiului Rădăuţi, aceasta este improprie pentru locuit deoarece se află într-o veche clădire evreiască, iar aceasta este în stare avansată de degradare, fără apă curentă, fără grup sanitar, canalizare şi fără racord la încălzirea oraşului.
„Mi s-a spus că această soluţie este una temporară, dar au trecut de atunci 12 ani şi eu locuiesc tot aici. Am trimis mai multe adrese şi petiţii la Primăria Rădăuţi, dar până acum a primit doar răspunsuri de genul <solicitările vor fi analizate cu prioritate> sau <având în vedere starea clădirii în care şi dumneavoastră locuiți, s-a stabilit, ca în ordinea stării de degradare a apartamentelor (din interior) să vă fie repartizate alte locuințe>”, a arătat Gheorghe Cîrdei.
Bărbatul este îngrijorat că îşi poate pierde viaţa în orice moment în clădirea care i-ar putea deveni sicriu deoarece ar putea să ajungă la pământ la un cutremur oricât de mic.
Din păcate, Gheorghe Cîrdei nu este singurul locatar al imobilului cu pricina. În aceeaşi clădire mai locuieşte o altă familie şi sunt sediile unor partide politice.