Fostul primar al oraşului Dolhasca Maria Cojocariu s-a ales cu plângere penală pentru abuz în serviciu după ce i-ar fi împroprietărit ilegal pe urmaşii unui localnic. Plângerea îi mai vizează pe actualul şi fostul secretar, dar şi pe doi ingineri cadastrali şi a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni în urmă cu trei ani.
Între timp, procurorul de caz a reuşit să analizeze actele şi a dat o soluţie de clasare, dar nu pentru că faptele nu ar exista, ci pentru că a considerat că „litigiul este de natură civilă”.
Eugenia Rusu, femeia care se consideră nedreptăţită, nu s-a împăcat cu această soluţie şi a atacat ordonanţa de clasare la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava. Dacă şi de aici va primi un răspuns nefavorabil, femeia va merge în instanţă şi are încredere că dreptatea va ieşi la iveală.
Casa şi terenurile în dispută au fost cumpărate în anii 1981-1982
Istoricul acestei plângeri penale are la bază un contract de vânzare-cumpărare încheiat de Eugenia Rusu şi soţul acesteia, Ioan Rusu, în cursul anului 1981. La acea vreme, familia Rusu a cumpărat o casă cu anexe în Dolhasca cu o suprafaţă de 1.000 mp, iar un an mai târziu au primit şi un lot ajutător de 2.700 mp. În 1993 a fost emis şi titlul de proprietate pentru teren, numai că surpriza a venit în cursul anului 2014, când două femei au prezentat la rândul lor două titluri de proprietate, pentru terenul cu casa şi pentru terenul ajutător.
„Până în anul 2014 nu am fost tulburaţi niciodată cu vreo pretenţie a acestor persoane. Cele două titluri de proprietate au avut la bază exclusiv amplasamentul proprietăţii noastre şi al grădinii pe care am deţinut-o de peste 20 de ani, deşi nu există nici o dovadă că acest teren ar fi aparţinut defunctului căruia i s-a restituit dreptul de proprietate”, a arătat Eugenia Rusu.
Femeia spune că identificarea terenului şi punerea în posesie a celor două urmaşe s-ar fi realizat „din birou”, iar vinovaţi ar fi primarul de atunci al oraşului Dolhasca, dar şi celelalte persoane din componenţa Comisiei Locale de Reconstituire a Dreptului de Proprietate.
Acesta este şi motivul pentru care a fost înaintată plângerea penală, Eugenia Rusu considerând că Maria Cojocariu şi celelalte persoane vizate şi-au încălcat atribuţiile de serviciu. Mai exact, Eugenia Rusu spune că terenurile pentru care s-au eliberat cele două titluri de proprietate către urmaşele proprietarului de drept se află în altă parte şi nu acolo unde ea are casa de locuit şi grădina.
Hotărâre judecătorească favorabilă Eugeniei Rusu
Eugenia Rusu afirmă răspicat că dreptatea este de partea ei, şi asta pentru că în cursul anului 2017 a primit o hotărâre favorabilă din partea Tribunalului Suceava.
Instanţa a constatat că titlul de proprietate emis în cursul anului 2014 către cele două moştenitoare nu s-a făcut respectând paşii legali. Mai exact, acel titlul de proprietate trebuia validat de Comisia Judeţeană de Fond Funciar Suceava, ori acest lucru nu s-a întâmplat.
„Reconstituirea dreptului de proprietate s-a efectuat cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 18/1991, titlul de proprietate fiind lovit de nulitate absolută, în sensul prevederilor articolului III, aliniat 1 din Legea nr. 169/1997, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 247/2005”, se arată în decizia Tribunalului Suceava rămasă definitivă.
Eugenia Rusu consideră că procurorul care a dat soluţia de clasare faţă de fostul primar din Dolhasca nu a luat în calcul decizia Tribunalului Suceava, acesta fiind şi motivul pentru care este de părere că Maria Cojocariu şi celelalte patru persoane vizate de plângerea penală se fac vinovate de infracţiunea de abuz în serviciu.
Contactată telefonic, Maria Cojocariu a precizat că „atâta timp cât suntem în curs de cercetare mă abţin să dau vreo declaraţie”.