La 12 ani din momentul în care a fost arestat şi pus sub acuzare de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism, Petru Marocico, zis „Zaridon”, primar al comunei Ulma, a fost absolvit de mare parte a infracţiunilor. În decembrie 2007, Petru Marocico şi alte persoane au fost săltate într-o amplă acţiune care viza combaterea faptelor de contrabandă cu ţigări. Suspecţii de la acea vreme, 15 la număr, au fost puşi sub acuzare şi cercetaţi pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, contrabandă şi abuz în serviciu în formă calificată.
Printre suspecţi se afla şi Petru Marocico, zis „Zaridon”, la acea vreme lucrător al Sectorului Poliţiei de Frontieră Vicov, precum şi alţi patru colegi, Adrian Tipa, din Gura Humorului, Octavian Calancea, din Vicovu de Sus, Mihai Gabriel Fodor, din Bursuceni – Vereşti, şi Alexandru Ursan, din municipiul Suceava. De asemenea, a mai fost pus sub acuzare şi un lucrător vamal, respectiv Viorel Dragoş Gîză, de la Biroul Vamal Dorneşti.
După 12 ani de cercetări, în care lucrurile au bătut mai mult pasul pe loc, cei cinci agenţi de la vremea respectivă de la Poliţia de Frontieră Vicov au primit clasare pentru aproape toate acuzaţiile, mai puţin cea care priveşte abuzul în serviciu, şi asta pentru că l-ar fi ajutat pe lucrătorul vamal Gîză.
Două microbuze cu peste 271.000 de pachete de ţigări, în valoare de circa 200.000 de euro
Potrivit datelor oferite de anchetatori în decembrie 2007 cei şase oameni ai legii i-ar fi sprijinit pe contrabandişti să aducă din Ucraina pe teritoriu românesc cantităţi impresionante de ţigări, marfa fiind introdusă atât prin punctele de trecere a frontierei Ulma şi Vicov, cât şi peste frontiera verde.
Printre persoanele cercetate la vremea respectivă se număra şi unul dintre capii lumii interlope din Cernăuţi, un anume Vitaly Tsaryk.
Reprezentanţii DIICOT Suceava au precizat acum 12 ani că reţeaua număra în total 25 de persoane.
Reţeaua ar fi fost monitorizată timp de un an, în urma unei informaţii primite de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. Pe fir au intrat apoi şi poliţiştii şi procurorii din cadrul structurilor de combatere a crimei organizate, contrabandiştii fiind urmăriţi la fiecare pas de anchetatori. În urma flagrantului, anchetatorii au reţinut două microbuze Mercedes, prin care s-au introdus, cu puţin timp înaintea descinderii, prin PTF Ulma, nu mai puţin de 271.240 de pachete de ţigări, mărcile Ronson şi Saint George, în valoare de peste 8 miliarde de lei vechi.
Au urmat apoi 24 de percheziţii domiciliare, la locuinţele suspecţilor, fiind ridicate în vedea confiscării zeci de mii de pachete de ţigări de provenienţă ucraineană, mai multe autoturisme, sume importante de bani (lei, euro, dolari USD), precum şi un pistol.
Primarul din Ulma, reţinut şi acum patru ani într-un alt dosar de contrabandă
Nu a fost pentru ultima oară când Petru Marocico a fost pus sub acuzare pentru fapte de contrabandă. În luna mai a anului 2015, procurorii DIICOT Suceava au reţinut pentru 24 de ore 29 de persoane în urma celor 70 de percheziţii efectuate. În afara primarului din Ulma, pe lista suspecţilor s-au aflat interlopul fălticenean Daniel Ştefan Blanaru, alias „Blană”, dar şi Cristian Mihai Iordache, fost poliţist în Fălticeni.
În cazul primarului comunei Ulma, Petru Marocico, procurorii DIICOT au cerut arestarea preventivă pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, propunere respinsă de judecători. „Zaridon” era acuzat că a vândut mai multe baxuri de ţigări în cursul anului 2013 către diverse persoane cu care era în contact.
În total, cu ocazia anchetei din 2015 au fost identificate trei grupări diferite, iar potrivit calculelor făcute de procurorii DIICOT Suceava a rezultat că au fost tranzacţionate peste 1.510.608 pachete cu ţigarete de diferite mări, cauzându-se un prejudiciu bugetului consolidat al statului de peste 3.500.000 de euro.
La vremea respectivă, Petru Marocico a negat că ar avea vreo implicare în traficul cu ţigări.
„Aţi făcut contrabandă cu ţigări?”, îl întreabă pe Petru Marocico unul dintre jurnalişti. „Nu, nu”, răspunde acesta. „Păi, de ce v-au adus?”, vine firesc următoarea întrebare. „Ei m-au adus, să vă spună ei pentru ce m-au adus”, completează primarul.
Până în prezent, acest dosar a rămas nefinalizat, iar prezumţia de nevinovăţie este valabilă pentru toţi suspecţii.
A plecat din Poliţia de Frontieră şi este la al treilea mandat consecutiv de primar
Arestat timp de trei luni, din decembrie 2007 şi până în februarie 2008, Petru Marocico a fost pus la dispoziţie de către reprezentanţii Poliţiei de Frontieră. Ulterior, acesta şi-a depus candidatura pentru funcţia de primar în Ulma, iar la alegerile din 2008 a preluat conducerea administrativă a acestei comune. Petru Marocico a fost reales apoi în 2012 şi 2016 şi se află deja la al treilea mandat consecutiv în funcţia de primar al comunei Ulma.