Tariful de transport și distribuție al energiei termice în sistem centralizat, în municipiul Suceava, va crește, cel mai probabil, cu 10%, la finele lunii august.
O decizie în acest sens urmează să fie luată de către deliberativul local, în baza solicitărilor venite de la furnizorul de utilități Thermonet, care a prezentat și bilanțul energetic la nivelul municipiului, cu pierderile aferente rețelelor care, în bună parte, au și 50 de ani de funcționare.
„Începem pregătirile pentru sezonul de încălzire 2019 – 2020. Din start o spun, sucevenii vor avea căldură în iarna care urmează și nu vor plăti mai mult la prețul gigacaloriei. Cei de la Thermonet solicită majorarea prețului de transport și distribuție. O cauză a acestor pierderi o reprezintă și numărul celor care s-au debranșat. Chiar dacă nu exagerat de mulți, tot sunt persoane care se debranșează, iar cu cât cantitatea de energie livrată este mai mică, cresc costurile. Voi propune în Consiliul Local, cel mai probabil în luna august, o creștere a tarifului de distribuție cu 10%, mai mult nu ne putem permite să subvenționăm costul gigacaloriei”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.
Subvenția suportată astăzi de primărie din costul final al energiei termice este de 208,5 lei/gigacalorie și cu cei 10% anunțați ar crește la 229,47 lei/gigacalorie. Acest preț de transport și distribuție nu a fost actualizat la inflație de 5 ani de zile, iar inflația din această perioadă este mai mare decât acest 10%.
În total, creșterea subvenției datorată de primărie ar fi de 2 milioane de lei, dar banii nu vor fi achitați toți în acest an, ci un milion anul acesta și unul anul viitor, sezonul rece fiind 2019 – 2020.
În paralel, conducerea Primăriei Suceava a solicitat Guvernului, la pentru rectificarea bugetară din iulie, 15 milioane de lei pentru termoficare, precum și 2,6 milioane de lei pentru acoperirea diferențelor apărute ca urmare a majorărilor salariale pe proiectele europene la care erau semnate deja contractele.
Proiectul de hotărâre privind majorarea tarifului de transport și distribuție al gigacaloriei este în dezbatere publică.
„Important este că populația nu va plăti mai mult – costul unei gigacalorii va fi tot de 240 de lei”, a subliniat Ion Lungu.