Doi elevi ai Liceului Teoretic „Filadelfia” Suceava vor prezenta la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, un proiect referitor la acţiunea a două plante acvatice (zambila de apă şi salata de Nil) asupra apelor reziduale.
Proiectul „Doctorul Green al apelor uzate”, realizat de elevii Teodor Nichifor şi Albert Reguş, sub coordonarea prof. de chimie Valerica Ignătescu, va fi prezentat la MILSET Expo Science International, 22-28 septembrie, unul dintre cele mai mari evenimente adresate tinerilor pasionaţi de ştiinţă, tehnică, tehnologie, inginerie şi arte din toată lumea.
Prof. Ignătescu a arătat că rezultatele experimentale obţinute au confirmat acţiunea de „vraci” a zambilei de apă.
„Proiectul şi-a propus investigarea acţiunii zambilei de apă (Eichornia crassipes), plantă acvatică, asupra nutrienţilor poluatori din ape. S-au făcut cercetări în ceea ce priveşte influenţa acesteia asupra apelor reziduale de la ACET Suceava”, a menţionat aceasta.
Teodor (clasa a XI-a, mate - info) şi Albert Reguş (clasa a X-a, mate - info) au continuat proiectul cu cercetări folosind şi o altă plantă, salata de Nil (Pistia stratiotes).
În acest sens, a fost amenajat un laborator experimental în incinta şcolii, unde s-au ”plantat” zambile de apă şi salate de Nil în ape care au fost tratate cu azotat de amoniu şi fosfat de amoniu.
„S-au realizat seturi de determinări experimentale iniţiale şi periodice la laboratorul Universităţii din Suceava. Determinările au confirmat că aceste plante consumă substanţele toxice din apă şi că folosirea lor pentru purificarea biologică a apelor uzate ar putea fi o soluţie la scară industrială”, au mai arătat cei din echipaj.
Aceste plante consumă substanţele toxice din apă
„Doctorul Green al apelor uzate” a obţinut locul II la faza naţională a Concursului Naţional de Ştiinţă şi Inginerie pentru elevi ROSEF în septembrie 2018, rezultat în urma căruia echipa de la ”Filadelfia” s-a calificat la expoziţia internaţională.
Proiectul a fost dezvoltat şi perfecţionat, iar astfel a fost certificat rolul de „vraci” al acestor plante acvatice, cu scopul depoluării bio a apelor uzate.
„Au mai fost îndeplinite obiectivele proiectului: realizarea de investigaţii experimentale folosind zambila de apă şi salata de apă pentru reducerea impactului negativ asupra mediului al apelor uzate; dezvoltarea capacităţii de a cerceta, investiga, experimenta, pentru completarea şi clarificarea unor noţiuni privitoare la unele plante acvatice; informarea şi extinderea cunoştinţelor privind unele determinări experimentale; conştientizarea şi asumarea responsabilităţii pentru activitatea efectuată în echipă”, a mai arătat prof. Ignătescu.
Participanţi din 65 de ţări
La MILSET Expo Science International sunt aşteptaţi să participe elevi şi studenţi având între 9 şi 25 de ani, din 65 de ţări. Toate lucrările selectate vor fi expuse în cadrul unor standuri, iar autorii lor vor explica publicului ceea ce au creat, inovat, ce nevoie a stat la originea muncii lor şi cum invenţia/inovaţia poate fi de folos umanităţii.
Evenimentul va pune în valoare creativitatea tinerilor participanţi şi va reprezenta o ocazie deosebit de valoroasă pentru aceştia de a schimba idei şi opinii. Reamintim că în cadrul aceluiaşi eveniment va fi prezentată şi lucrarea „Icebox - Performant cooling system for a computer's cpu” (sistem de răcire a procesorului unui calculator), realizată de către elevii Colegiului Naţional ”Petru Rareş” Suceava Mihai Alexandru Hulubeac şi Adrian Junior Vasiliu Piniuc, îndrumaţi de prof. Anca Greculeac.