Prima sesiune a examenului de bacalaureat s-a încheiat pentru zeci de absolvenţi din judeţ cu multe semne de întrebare privind respectarea baremelor la corectarea tezelor.
Sunt câteva cazuri în care candidaţii au fost nedreptăţiţi flagrant de către prima comisie de corectare, aceştia primind unul, două sau chiar trei puncte în plus după rezolvarea contestaţiilor.
O absolventă a Colegiului Tehnic ”Petru Muşat” Suceava, de la specializarea Tehnician în turism, a fost notată la proba de limba română cu 5,3, însă după rezolvarea contestaţiilor tânăra a câştigat încă 3,2 puncte, ajungând la nota 8,5.
Neîndreptăţiţi de evaluarea primei comisii s-au simţit mai mulţi tineri care au depus contestaţii, rezultatul final confirmându-le că lucrările lor merită o notă mai bună.
Pentru peste 58% dintre contestaţiile de la bacalaureat depuse în judeţul Suceava, notele au fost mărite, iar în multe dintre cazuri elevii au câştigat puncte bune după recorectare.
Mai exact, din cele 2.051 de lucrări ale căror note au fost contestate, 1.194 au primit note mai mari, 688 de teze au fost depunctate, iar 169 de note au rămas nemodificate.
Astfel, rata de succes la nivelul judeţului a crescut de la 67,83% la 69,62% după rezolvarea contestaţiilor. Tezele candidaţilor de la examenul de bacalaureat au fost corectate în judeţul Iaşi.
Un alt absolvent, de la Colegiul Naţional Militar din Câmpulung, a fost notat iniţial cu 7,3 la proba de limba română, iar după contestaţii a primit nota 9,1.
La proba de la istorie, o elevă de la Colegiul ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi a primit 7,35, iar după contestaţii a fost notată cu 8,75.
Potrivit metodologiei, în situaţia în care se constată diferenţe de notare mai mari de 1,50 puncte, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea iniţială şi cele de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii decide reevaluarea lucrărilor respective de către o altă comisie, formată din profesori cu experienţă, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii. Reevaluarea se va face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu stricteţe baremul de evaluare şi de notare şi toate procedurile de evaluare. Nota acordată de a treia comisie este nota care va fi acordată de comisia de contestaţii.
Reamintim că la examenul de evaluare naţională, de la finalul clasei a VIII-a, o elevă din judeţ a câştigat 3,3 puncte la lucrarea de la limba română, după soluţionarea contestaţiilor, de la 5,90 la 9,20.