Fiecare ploaie, şi nu neapărat de lungă durată şi de mare intensitate, aduce cu sine inundarea străzilor din Suceava. Imagini cu „fluvii” urbane apar pe reţelele de socializare şi nu numai aproape la fiecare ploaie. Autorităţile se scuză şi spun că nu au ce face pentru că ar fi vorba de cantităţi de apă pe care reţelele pluviale şi de canalizare nu le pot prelua, iar din acest motiv se ajunge ca apa să transforme străzile Sucevei în adevărate canale navigabile.
Adevărul este cu totul altul, dar nici o autoritate nu vrea să-l rostească. Mai exact, canalele de preluare a apelor pluviale sunt colmatate, astfel încât apa rezultată din precipitaţii are un singur traseu: direct pe străzile oraşului.
O demonstrează şi imaginile surprinse ieri, în zona centrală a municipiului Suceava, în zona Poştei, acolo unde se derulează lucrări de mai bine de două luni, dar care nu-şi găsesc încă finalitatea.
Mai mulţi muncitori ai unei firme de construcţii au primit ordin să înlocuiască mare parte din capacele de la gurile de preluare a apelor pluviale, dar şi din capacele de la canalizare şi să le înalţe în perspectiva viitoarelor asfaltări.
Ei bine, imaginile care se văd în gurile de preluare a apelor pluviale sunt elocvente. Într-unul dintre acestea apa bălteşte efectiv, semn că nu are pe unde se scurge pentru că acel canal, aflat sub nivelul apei, este colmatat, iar un al doilea se vede cum este plin cu pământ.
Este drept, aceste guri de preluare a apelor pluviale sunt în administrarea ACET, dar cu ocazia unor astfel de lucrări era momentul ca reprezentanţii instituţiei sus-menţionate să se sincronizeze cu firmele care execută lucrări prin Suceava pentru a efectua aceste lucrări de decolmatare. Iar modul „entuziast” în care ACET se pune de comun acord cu Primăria Suceava în privinţa graficului de lucrări din Suceava nu lasă loc speranţelor că vom scăpa prea curând de şuvoaiele de pe străzile oraşului.
În plus, fără să fii inginer de specialitate, ci doar o persoană care a turnat ceva betoane în viaţă, îţi poţi da seama că materia primă folosită pentru a cămăşui gurile de canalizare şi de preluare a apelor pluviale în vederea supraînălţării este de o calitate îndoielnică.