Una dintre cele mai importante lucrări de investiţii demarate în Suceava anul acesta, cea de modernizare a salubrizării menajere, prin montarea de platforme de colectare a gunoiului îngropate şi semiîngropate, prinde contur de la o zi la alta.
„În prezent avem 39 de platforme semiîngropate făcute, care cuprind 117 containere de câte trei metri cubi, fiecare platformă având câte trei sau şase locaţii. Acum lucrăm pe strada Bujorilor la un amplasament dublu, de şase containere a câte trei metri cubi fiecare, dar întâmpinăm probleme cu o maşină lăsată acolo de foarte mult timp, pentru care s-au trimis notificări. La un moment dat va fi mutată sau ridicată de către noi. Până la jumătatea lunii august vom finaliza de montat cele 11 platforme semiîngropate, după care le vom da pe toate în funcţiune”, a anunţat viceprimarul Lucian Harşovschi, care s-a ocupat de acest proiect de la punerea sa pe hârtie până la implementarea sa efectivă.
Contractul de salubrizare menajeră semnat de Primăria Suceava pe 12 ani cu firmele Diasil şi Ritmic prevede amplasarea a câte 100 de puncte de colectare semiîngropate şi 100 îngropate, în tot oraşul.
„Aceste platforme sunt amplasate în toate cartierele municipiului Suceava, iar conform contractului, în primul an vom avea funcţionale 50 de platforme semiîngropate. Ridicarea acestor containere se va face cu o minimacara amplasată pe maşina de gunoi, capacele sunt negre sau galbene, adică pentru deşeuri menajere şi pentru cele selective. Foarte important este ca sucevenii să înţeleagă că trebuie să facă colectare selectivă, pentru noi, pentru oraş şi pentru viitorul copiilor noştri”, a subliniat Harşovschi.
Investiţia este românească, dar materialele sunt din Finlanda, aduse pe cheltuiala operatorului de salubrizare. Tocmai de aceea, ambasadorul Finlandei va fi invitat la Suceava la inaugurarea acestora.
Celelalte 50 de puncte de colectare pe care operatorii de salubrizare le au de realizat în 2019, pentru a se achita de obligaţiile contractuale, vor fi îngropate, acestea fiind menite să combată fenomenul „scormonitorilor de gunoaie”, dar şi cel al hoţilor de materiale reciclabile.
Tot conform contractului, în al doilea an, adică în 2020, vor fi amenajate încă 100 de puncte îngropate şi semiîngropate de colectare a deşeurilor.