Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 159 (7160)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinie avizată

Un inginer în industria lemnului din Suceava propune ca România să nu mai exporte buşteni şi cherestea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un inginer în industria lemnului, cu state vechi de plată în acest domeniu, a tras un semnal de alarmă vizavi de modul de exploatare a pădurilor, dar şi de modalităţile în care autorităţile din România au înţeles să facă export. Pentru stoparea jafului din pădurile României, inginerul sucevean Emilian Croitor s-a adresat tuturor parlamentarilor suceveni, reprezentanţilor Guvernului (printre care şi mai mulţi premieri ai României), dar şi la Preşedinţia României pentru emiterea unui act legislativ care să stipuleze exact cât şi cum trebuie exploatat din păduri, dar şi ce ar trebui să exportăm pentru a aduce mai mulţi bani la buget.

În vârstă de 81 de ani, Emilian Croitor este expert tehnic în industria lemnului acreditat de Ministerul Justiţiei, iar mulţi ani a fost şef de secţie la defuncta fabrică de mobilă din Suceava, Mobstrat. Înainte de a se pensiona a lucrat timp de 15 ani la Institutul Naţional al Lemnului, care între timp s-a desfiinţat.

 

„La export ar trebui livrate numai produse sub formă de mobilier, parchet, placaj sau plăci aglomerate de lemn”

Potrivit proiectului gândit de inginerul sucevean ar trebui interzis imediat exportul de material lemnos sub formă de buşteni şi cherestea brută, iar cei care sunt depistaţi că transportă material lemnos fără acte de însoţire să rămână şi fără marfă, şi fără mijlocul de transport.

De asemenea, Emilian Croitor a propus ca persoanelor prinse că exploatează ilegal pădurea să le fie confiscată averea şi obligate să achite către Romsilva reîmpădurirea suprafeţei defrişate.

„Pentru a nu pierde sume uriaşe la bugetul de stat la export ar trebui livrate numai produse sub formă de mobilier, parchet, placaj sau plăci aglomerate de lemn. În plus, trebuie interzisă achiziţionarea din import de mobilier second-hand şi cu emanaţii de aldehidă formică care în timp generează cancer posesorilor de mobilier”, a precizat Emilian Croitor.

Inginerul sucevean crede că prin implementarea acestor măsuri s-ar crea un mare număr de locuri de muncă, de ordinul a cel puţin zeci de mii, iar economia României ar avea de câştigat.

Fostul angajat al Institutului Naţional al Lemnului este de părere că trebuie recalculat şi preţul buştenilor pe picior sau doborât, la drum auto, şi aceasta pentru că în acest moment sumele sunt extrem de mari şi nejustificate.

 

Romsilva trebuie să aibă un rol determinant în stoparea jafului din păduri

Emilian Croitor mai este de părere că un rol extrem de important în implementarea acestor măsuri trebuie să revină celor de la Romsilva, iar în cazul în care vreo persoană din sistem va fi prinsă cu matrapazlâcuri aceasta să fie destituită din funcţie şi să nu mai aibă dreptul să lucreze în sistem.

„Pentru a avea controlul a ceea ce se petrece, Romsilva va verifica deţinătorii de utilaje pentru procesarea buştenilor, iar dacă se găsesc stocuri fără acte de provenienţă marfa să fie confiscată, iar firma în cauză să primească şi o amendă uriaşă. Romsilva va urmări ca recoltarea de masă lemnoasă din pădurea de stat sau pădurea privată să fie aprobată numai în limita a 4,5-5 mc/ha, atât cât este creşterea anuală”, a menţionat Emilian Croitor.

Suceveanul spune că deşi propunerile sale au stârnit interesul politicienilor, în momentul în care a fost nevoie de introducerea unui proiect de act legislativ cu temele prezentate mai sus absolut nimeni nu şi-a asumat aşa ceva.

„Pe mine mă doare sufletul când văd cum pădurile României mor sub drujbe, iar lemnul se exportă fără a fi prelucrat. Sper ca într-o bună zi acest jaf să fie stopat pentru că altfel vom vedea pădurile doar în fotografii”, a concluzionat Emilian Croitor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un inginer în industria lemnului din Suceava propune ca România să nu mai exporte buşteni şi cherestea.
 Vizualizări articol: 4217 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 10 voturi
Un inginer în industria lemnului din Suceava propune ca România să nu mai exporte buşteni şi cherestea3.8510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei