67,83% dintre elevii suceveni care au susţinut bacalaureatul în această sesiune au obţinut note de trecere, procentul înregistrat în această sesiune a examenului fiind cel mai scăzut din ultimii cinci ani.
Înainte de rezolvarea contestaţiilor, centralizările transmise de Inspectoratul Şcolar Suceava arătau că din cei 5.456 de elevi înscrişi, s-au prezentat 5.194, iar dintre aceştia au promovat examenul 3.523.
Primul liceu în ierarhia promovabilității, cu patru „respinşi” dintr-un total de elevi prezenţi de 259, este Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava cu 98,45% rată de succes. 157 dintre cei „reuşiţi” au medii de peste 9, iar 9,96 este cel mai bun rezultat al colegiului.
Urmează Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare" Câmpulung Moldovenesc cu un procent de promovare de 98,24%, 49 dintre bacalaureaţi având medii peste 9.
Top 3 este completat de Colegiul Naţional ”Ştefan cel Mare” Suceava, cu o rată a mediilor peste 6 de 97,87%, din cei 188 de candidaţi prezenţi, promovând 184. Doi dintre elevii cu media maximă sunt absolvenţii acestui colegiu.
Cu o rată de promovare de peste 95% mai figurează Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Suceava (97,39%), Colegiul Naţional "Nicu Gane" Fălticeni (96,55%), Colegiul Naţional "Eudoxiu Hurmuzachi" Rădăuţi (96,2%).
Pe locul 7 figurează Colegiul Naţional "Dragoş Vodă" Câmpulung Moldovenesc, unde au susţinut testarea 151 de candidaţi, dintre care au promovat 140 (92,71%).
Top zece este completat de Liceul Teoretic "Filadelfia" Suceava (90,16%), Colegiul Economic "Dimitrie Cantemir" Suceava (79,93%), Colegiul de Arta "Ciprian Porumbescu" Suceava (79,56%).
Promovaţi puţini la liceele unde mediile de admitere au fost mici
Cu o rată de promovare mai mică de 20%, la coada clasamentului se poziţionează Liceul Tehnologic ”Vasile Deac” Vatra Dornei (12 candidaţi prezenţi, dintre care au promovat 2), Liceul Tehnologic Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc (45 de candidaţi, dintre care au promovat 7), Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava (45 de candidaţi şi 7 promovaţi), Liceul Teoretic Moldova Suceava (14 candidaţi, 2 promovaţi) şi Liceul Tehnologic „Vasile Gherasim” Marginea, unde nu a promovat nici un candidat din cei 11 care au susţinut evaluarea.
De regulă, în cazul liceelor cu rezultate foarte slabe, vorbim de absolvenţi care în urmă cu patru ani au intrat la liceu cu medii de admitere mediocre. Chiar dacă au avut 2, 3, 4 sau 5, aceste medii de admitere nu au reprezentat un impediment pentru a frecventa cursurile unui liceu, având în vedere că normele legislative nu condiţionează ca admiterea la liceu să se facă doar cu medii peste un anumit prag.
În majoritatea cazurilor se confirmă că la liceele unde în urmă cu patru ani admiterea s-a făcut cu medii foarte mici se înregistrează rezultate foarte slabe la examenul maturităţii.
În patru ani de liceu, saltul de la medii de admitere de 2, 3, 4 sau 5 spre o medie de trecere la bacalaureat este greu de făcut, asta în cazul în care aceşti elevi mai ajung la finalul clasei a XII-a.
Liceele cu mai puţin de 10 candidaţi
De menţionat că topul este realizat înainte de publicarea rezultatelor finale, de rezolvarea contestaţiilor, eventualele modificări putând influenţa uşor ierarhia unităţilor.
De asemenea, am tratat separat liceele unde numărul candidaţilor care au susţinut probele este mai mic de 10, unde procente de 100% promovabilitate nu sunt suficient de relevante.