Un traseu turistic de la Putna, pentru care s-a muncit şi s-a investit mult, pentru a le oferi câteva ore interesante turiştilor care doresc să facă drumeţii pe jos, este acum, în mijloc de vară, impracticabil. Utilajele forestiere au distrus drumul din pădure, făcând şanţuri care depăşesc şi jumătate de metru.
Traseul de drumeţie educativ „Vulpiţa”, care începe de la Chilia lui Daniil Sihastru, unde este promovat vizibil pe un panou, devine impracticabil după doar câţiva kilometri, imediat ce se intră în pădure. Deşi bine marcat şi realizat cu eforturi consistente, traseul nu poate fi practic parcurs, decât poate cu eforturi supraomeneşti.
Contactat de Monitorul de Suceava, şeful Ocolului Silvic Putna, Cătălin Lăzărescu, a admis că traseul a devenit impracticabil pe cel puţin două mari porţiuni şi a arătat că nu este vorba numai de firmele care exploatează lemn în zonă şi folosesc acel drum forestier pentru a scoate materialul lemnos din pădure.
El a arătat că pe prima parte a traseului, dinspre chilie, un fermier care are contract de concesiune cu Primăria Putna a urcat cu un TAF o rulotă pe drumul fânului şi l-a distrus.
„Problema este că au fost foarte multe precipitaţii, pământul musteşte de apă, iar utilajele se deplasează cu mare greutate. Ce pot să vă spun este că vom face tot ce este posibil pentru a remedia cât mai repede această problemă”, a declarat şeful de ocol. El a precizat că oricum după exploatare firmele sunt obligate să remedieze drumul şi să-l aducă la starea iniţială. Important este însă ca aceste intervenţii să se facă cât mai repede, pentru a nu se mai repeta episodul de la finele săptămânii trecute, când turiştii au făcut cale întoarsă de pe traseu pentru că drumul era impracticabil.
Şeful de ocol a promis că cel puţin în cazul zonei de intrare pe traseu, unde a urcat acel TAF cu rulotă, problema va fi remediată într-o săptămână.
Traseul de drumeţie educativ „Vulpiţa” a fost realizat recent, fiind bine marcat şi însoţit de panouri informative. O parte din bani au venit din Franţa, iar ceilalţi au reprezentat partea de contribuţie a oamenilor din Putna. Ideea i-a aparţinut lui Pascal Garnier, un francez stabilit la Putna şi implicat în mai multe acţiuni interesante, de promovare turistică a zonei şi de salvare a caselor vechi. Traseu tematic numit „Vulpiţa” a fost ideea lui Pascal, acesta lucrând personal la traseu, alături de elevi ai Şcolii Gimnaziale „Ştefan cel Mare” Putna şi voluntari din Franţa.
În proiect au mai fost implicaţi cei de la Ocolul Silvic Putna, Asociaţia pentru Dezvoltare Locală şi Primăria Putna.