marţi, 9 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 157 (7158)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulțumire

Hotărârea Consiliului Local Milișăuți, de a face referendum pentru a redeveni comună, nu are bază legală

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Referendumul votat, săptămâna trecută, de Consiliul Local Milișăuți pentru revenirea la statutul de comună nu va mai avea loc deoarece instanța de judecată a stabilit definitiv și irevocabil că o astfel de retrogradare ar fi contrară legislației în vigoare.

Deliberativul local a adoptat, în ședința de 3 iulie a.c., cu unanimitate de voturi, hotărârea de a organiza un referendum în data de 18 august a.c., la care localnicii să decidă dacă vor ca Milișăuți să rămână oraș sau să redevină comună, cum a fost până în 2004. Principalul motiv este unul financiar, respectiv valoarea taxelor și impozitelor locale, mult mai mari în orașe decât în comune.

Odată ajunsă la Prefectură pentru viza de legalitate, hotărârea Consiliului Local Milișăuți a fost retrimisă deliberativului local cu propunere de reanalizare și revocare deoarece este ilegală.

La solicitarea de revocare Prefectura a anexat o sentință a Tribunalului Suceava din luna mai 2018 rămasă definitivă prin decizie a Curții de Apel Suceava în octombrie 2018, într-o speță similară, respectiv o hotărâre a Consiliului Local Broșteni, din 2017, pe aceeași temă - revenirea la statut de comună. În documente se arată că Legea nr. 351/2001 nu prevede posibilitatea trecerii unei localități de la statutul urban la cel rural, respectiv trecerea de la statutul de oraș la cel de comună și prin urmare nu există o bază legală în care să se poată realiza această revenire la statut rural.

În cazul Broșteni, în 2017 prefectul de Suceava a solicitat instanței de contencios administrativ și fiscal anularea hotărârii Consiliului Local Broșteni referitoare la referendumul local. Instanța a admis acțiunea formulată de prefect și a dispus anularea HCL Broșteni din 2017.

 

Prefectul Mirela Adomnicăi a solicitat Consiliului Local reanalizarea și revocarea hotărârii referitoare la referendum

Secretarul orașului Broșteni, Viorel Semeniuc, a declarat, ieri, că a aflat „cu surprindere” de decizia instanței în cazul Broșteni, după ce ”Instituția Prefectului a atacat cu succes hotărârea în contencios”. „Noi am avut și în 2010 o tentativă de revenire la statutul de comună, s-a organizat referendum – atunci n-a fost nici o problemă organizarea – dar nu s-a făcut cvorumul și nu a fost validat. Acum inițiativa a venit de la 5 consilieri locali, dar proiectul a fost apreciat ca oportun de toți și a fost votat în unanimitate”, a declarat secretarul Semeniuc.

Printre motivele invocate pentru „retrogradare”, pe lângă cele financiare, s-au mai numărat neîndeplinirea standardelor de oraș - Milișăuțiul nu are nici la această oră canalizare și stație de epurare, iar alimentarea cu apă este în curs de implementare, precum și imposibilitatea accesării fondurilor destinate comunităților rurale.

În absența unei prevederi legale care să permită și regresul, nu doar evoluția, singurul lucru care le rămâne de făcut consilierilor locali de la Milișăuți este să ia act de solicitarea prefectului de Suceava, Mirela Adomnicăi, și să reanalizeze și să revoce HCL Milișăuți nr. 33/3 iulie 2019. Consiliului Local i se oferă astfel „posibilitatea de a reveni asupra actului ilegal dovedind bună credință”, în caz contrar hotărârea urmând să fie atacată de prefect în instanța de contencios administrativ.

În cazul în care se va ajunge în această situație, actul administrativ în cauză este suspendat de drept.

Nu doar localnicii din Milișăuți și Broșteni au vrut să nu mai fie orășeni. În 2016 decizii similare au fost și la Dolhasca și Liteni, după intrarea în vigoare a prevederilor noului Cod Fiscal, când locuitorii orașelor mici s-au văzut nevoiți să plătească impozite pe terenuri de până la 500% mai mari decât cele din anul precedent.

Dolhasca, Liteni împreună cu Broşteni, Milişăuţi, Salcea, Cajvana, Vicovu de Sus şi Frasin au fost transformate prin lege în oraşe, în anul 2004, deși standardele de oraș nu erau îndeplinite.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hotărârea Consiliului Local Milișăuți, de a face referendum pentru a redeveni comună, nu are bază legală.
 Vizualizări articol: 1948 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Hotărârea Consiliului Local Milișăuți, de a face referendum pentru a redeveni comună, nu are bază legală1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei