Anul 2019, în prima sa jumătate, a adus un bilanț pozitiv în ceea ce privește una dintre cele mai spinoase probleme din județ, numărul mare de accidente rutiere grave și de persoane decedate în urma acestora. Chiar dacă cifrele au rămas destul de ridicate, se poate remarca în mod evident că sunt scăderi pe toată linia la capitolul accidente grave și consecințe ale acestora. Se mai poate remarca și faptul că sunt mai puține accidente, deși polițiștii au depistat în trafic un număr impresionant de șoferi pericol public, băuți sau fără permise de conducere.
Suceava pare a avea șanse bune ca în 2019 să scape de nedoritul loc I la număr de morți în accidente din România, poziție pe care se află de ani buni de zile. Cert este că deocamdată, la jumătatea anului, sunt județe în care au murit mai mulți oameni în accidente decât în Suceava.
23 de morți și 105 răniți grav
O statistică actualizată până pe 8 iulie arată că de la începutul anului în județul Suceava au avut loc 114 accidente rutiere grave, față de 127 de accidente grave în aceeași perioadă a anului 2018. Scăderea este și mai vizibilă la numărul de morți în accidente, 23 în acest an, față de 33 anul trecut.
În ceea ce-i privește pe răniții grav, în acest an, până acum, au fost 105 persoane care au suferit vătămări grave în accidente, față de 114 în aceeași perioadă a anului trecut.
Comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, a declarat că Suceava are printre cele mai mari scăderi din țară la capitolul decedați în accidente rutiere.
În 2018, în județ au murit în accidente 84 de oameni, în timp ce în 2017 au fost nu mai puțin de 104 persoane decedate în urma accidentelor rutiere.
Foarte multe victime printre pietoni, bicicliști și, mai nou, motocicliști
Totuși, pentru un bilanț pozitiv până la final de an, calea este încă lungă, având în vedere că urmează o perioadă considerată critică, a lunilor august și septembrie.
În cadrul programului de reducere a accidentelor demarat de conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Suceava de la mijlocul lunii februarie a acestui an, peste 60 de șoferi băuți sau fără permise de conducere au ajuns în arest, cel puțin pentru 24 de ore. Au fost zile în care echipajele din trafic au depistat și câte 4-5 șoferi aflați în stare avansată de ebrietate.
În afara acestui program cu rezultate vizibile, Poliția Rutieră a acționat foarte intens și cu radarele, beneficiind în plus față de alți ani de radarele pistol, pe lângă autospecialele cu radar.
Interesant este că în acest an cele mai multe accidente grave nu au fost în urma impactului dintre două mașini, foarte multe victime fiind din rândul pietonilor, al bicicliștilor și, mai nou, al motocicliștilor. Vârful este atins de pietoni, mai ales de copii și vârstnici, majoritatea răniți grav sau accidentați mortal în timpul unor traversări neregulamentare.