Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava (USV) îi recompensează cu burse consistente pe studenții merituoși, cu rezultate deosebite la învăţătură, care se implică în activități ştiinţifice, culturale, sportive sau de voluntariat, însă oferă și sume generoase studenților nevoiași, lipsiți de posibilități materiale.
Potrivit reprezentanților instituției, anul trecut, valoarea burselor studențești a atins suma de 13.405.106 lei (peste 2.800.000 de euro).
Cum în ultimii ani valoarea burselor a cunoscut un salt spectaculos, iar o parte din ele se pot cumula, studenții pot obține venituri frumușele dacă vin la cursuri și dau dovadă de implicare și conștiinciozitate.
Prin susținerea financiară a studenților săi, Universitatea din Suceava vrea să-i motiveze pe aceștia, să stimuleze performanța și interesul pentru studiu și să prevină abandonul școlar.
De menționat că în 2015, fondul de burse de la USV a fost de câteva ori mai mic, aproximativ 4 milioane de lei, iar pentru 2016, de 5 milioane de lei.
„Ca urmare a preocupării și implicării conducerii Universității, au fost diversificate categoriile de burse și a fost majorat numărul acestora pentru a stimula atât partea educațională prin bursele de merit, cât și partea de performanță, fie științifică, fie cultural artistică și sportivă, pentru a dezvolta și promova talente”, a arătat prof. univ. dr. ing. Radu Pentiuc, membru al Comisiei de acordare a Burselor din USV.
Venituri frumușele pentru studenții conștiincioși
În funcţie de rezultatele obţinute și de activitățile în care se implică studenții, dar și de nevoile lor, Universitatea din Suceava acordă mai multe categorii de burse: de merit, burse de performanţă ştiinţifică, cultural-artistică şi sportivă; burse de ajutor social şi de ajutor social ocazional, burse speciale etc.
Bursele nu sunt impozitate, valoarea unora a crescut chiar și de patru ori în ultimii ani, o parte dintre ele fiind instituită recent de reprezentanții instituției.
În anul universitar 2018-2019, cele mai multe burse acordate au fost cele de merit (1.668 în total, dintre care 842 în semestrul I și 826 în semestrul al II-lea).
Potrivit universitarului Radu Pentiuc, burse de merit se acordă studenților cu rezultate deosebit la învățătură, integraliști, iar cuantumul acestora variază de la 621 la 800 de lei, în funcție de facultate și an de studiu. De menționat că în urmă cu trei-patru ani, valoarea acestora se cifra în jurul sumei de 200 de lei. Bursa este lunară, însă poate fi suspendată dacă studentul acumulează mai mult de 36 de ore absentate într-un semestru.
Sprijin pentru studenții nevoiași
Universitatea sprijină și studenții nevoiași prin bursele sociale lunare (acestea se pot cumula cu bursele de merit), care se acordă studenţilor orfani, celor care au primit anumite anumite diagnostice (TBC, diabet, boli maligne, astm bronşic, epilepsie etc.) sau studenţilor ale căror familii au un venit mic. În anul universitar 2018-2019 au fost acordate 1.036 de burse sociale (523 în semestrul 1 și 510 în semestrul al II-lea), valoarea acestora situându-se între 600 și 620 de lei, față de circa 150 de lei în anii trecuți. Ca și în cazul bursei de merit, aceasta se suspendă dacă studentul are peste 36 de ore de absenţe la activităţile didactice obligatorii din orar.
De asemenea, USV a acordat în anul 2018-2019 peste 700 de burse de ajutor social ocazional: pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte (studenţilor orfani, celor defavorizaţi din punct de vedere socio-economic etc.); bursă de maternitate pentru proaspetele mămici (în valoare de 6.000 de lei); bursă pentru decesul unui membru al familiei studentului.
Pentru stimularea performanței studenților, USV a instituit o serie de recompense, unele putând ajunge chiar și la câteva mii de lei.
În anul universitar curent, USV a oferit 93 de burse pentru performanță științifică, acestea având valoare între 801 și 1.600 de lei.
Cât privește bursele speciale de performanţă de la Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava, acestea pot fi acordate pentru studenții cu rezultate în activitatea cultural-artistică (Radio USV, Teatrul Fabulinus, Arcanul, Digital Media Center), sportivă (de ex. echipa de handbal), pentru implicarea în activităţi extracurriculare şi de voluntariat, pentru participarea în cadrul programelor de mobilităţi etc.
Cea mai consistentă bursă din cadrul instituției este bursa de excelență „Ștefan cel Mare”, în valoare de 8.000 de lei. Aceasta a fost acordată o singură dată, în 2017, unui echipaj de studenți de la Facultatea de Inginerie Alimentară.