Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a declarat că actuala guvernare este alături de românii din diaspora la viitoarele alegeri. Maricela Cobuz a spus că la propunerea coaliţiei de guvernare PSD-ALDE, Parlamentul României a adoptat un proiect legislativ prin care românii din diaspora pot vota în străinătate timp de trei zile, începând de vineri până duminică.
Cobuz a precizat că potrivit proiectului de lege nr. 329/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, adoptat de către Camera Deputaţilor, în data de 3 iulie 2019, cetăţenii români cu drept de vot îşi pot exercita dreptul de a vota prin corespondenţă sau la secţia de votare.
Deputatul PSD de Suceava a precizat că la art. 44, aliniatul 2, din prezenta lege, procesul de votare în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. Astfel, în ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12:00 şi se încheie la ora locală 21:00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 07:00 şi se încheie la ora locală 21:00. Maricela Cobuz a adăugat că în lege se precizează că alegătorii care la ora 21:00 sunt prezenţi în secţiile de votare, precum şi cei care se află la rând în afara secţiei de votare îşi pot exercita dreptul de vot până la ora 23:59.
„Conform legii adoptate, partidele politice şi alianţele politice pot depune şi susţine candidaturile pentru alegerea preşedintelui României numai dacă sunt susţinute de cel puţin 200.000 de alegători”, a mai spus Maricela Cobuz. Ea a mai declarat că propunerile de modificare a Legii 370/2004 au venit la iniţiativa parlamentarilor PSD şi ALDE, ca urmare a repetatelor incidente grave produse la secţiile de votare din străinătate. „Prin adoptarea proiectului de lege, PSD dă dovadă de respect faţă de cetăţenii români cu drept de vot aflaţi în străinătate şi de mesajul transmis de către aceştia, asigurând o mai bună exercitare a dreptului de vot”, a afirmat Maricela Cobuz, care a adăugat că legea a fost susţinută de toate partidele politice, fiind adoptată cu 228 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 19 abţineri.