La Centrul Cultural Bucovina a avut loc joi, începând cu ora 16:00, în cadrul manifestărilor „Sărbătorile Memoriei – Ziua Scrisului Bucovinean”, lansarea volumului „Trei flăcări şi o speranţă”, semnat de eleva Mădălina Boca, o tânără talentată care a absolvit anul acesta clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială Botoşana şi care a obţinut note mari şi la evaluarea naţională. Acțiunea a avut și o latură cultural-umanitară, autoarea cărții suferind de o boală rară numită osteogeneză imperfectă, cunoscută popular ca boala oaselor de sticlă. Viaţa Mădălinei Boca a fost legată mai mult de spitale, de tratamente, într-un cuvânt, de suferinţă. Însă ea a ales să lupte şi să se bucure de fiecare clipă a vieţii. Mulţi ani a făcut tratament la o clinică din Bucureşti, după care, cu eforturi financiare foarte mari, familia a dus-o pe fetiţă la Institutul ortopedic din Bologna – Italia, unde a fost supusă unor noi investigaţii, tratamente şi unde a suferit cinci intervenţii chirurgicale foarte complicate, ajungând apoi la Spitalul pentru Copii Shriners din Montreal – Canada. Adolescenta a trecut de-a lungul vieţii fragede prin numeroase intervenţii chirurgicale, fizioterapii, terapii ocupaţionale şi recuperare, tratamente inovative care au ajutat-o să fie omul de astăzi, mereu cu zâmbetul pe buze, capabil să facă multe lucruri şi să se bucure din plin de viaţă. Acest moment, marcat de mica scriitoare prin lansarea volumului ”Trei flăcări și o speranță”, înseamnă deschiderea unui nou capitol din viața ei, Mădălina trebuind să se mute cu părinţii de la Botoşana în municipiul Suceava, pentru a deveni liceancă.
Mulți prieteni și apropiați au ținut să-i fie alături la lansarea cărții
Într-o sală plină de prieteni, apropiați și reprezentanți ai autorităților locale și județene, scriitorul Ion Drăgușanul a fost cel care a prezentat volumul ”Trei flăcări și o speranță”, semnat de Mădălina Boca, furat de frumusețea narațiunii celei care l-a semnat. ”Mădălina a înțeles un lucru formidabil, care ține de creștinismul temeinic, că fiecăruia dintre noi îi este dată o anumită ardere interioară și credința, ca și viața, ne sunt date să le trăim cu o anumită intensitate. Ea a descoperit profundul omenesc, iar în scrierile sale nimic nu este întâmplător, ea găsind rezolvări umane unor mituri profunde ale existenței. În cartea sa, Mădălina este pe deplin ea însăși, un prozator total distinct, iar maturitatea și erudiția cu care judecă sunt profunde”, a spus Ion Drugușanul.
În cadrul festivității, Centrul Cultural Bucovina, reprezentat prin directorul Sorin Filip, i-a oferit Mădălinei un premiu în valoare de 3.000 de lei. În același timp, Mădălinei Boca i-a fost oferit Premiul Literar ”Roman Istrati” 2019, de către fundația care poartă același nume, în valoare de 1.000 de lei.
Copleșită de emoții, Mădălina s-a adresat și ea audienței și le-a mulțumit tuturor celor care au fost alături de ea de-a lungul timpului și fără de care viața ei ar fi arătat mult diferit.
Părintele Viorel Ilișoi, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și fost paroh o îndelungată perioadă la Botoșana, a ținut să adauge câteva cuvinte: ” Am cunoscut familia Boca atunci când am ajuns ca slujitor al altarului la Botoșana și apoi binecuvântarea lui Dumnezeu a făcut să vină pe lumea aceasta Mădălina. Sunt mândru că sunt duhovnicul unui astfel de suflet. Prin experiența pe care a dobândit-o, prin încercările care i-au fost îngăduite de Cel de sus, s-a săvârșit o lucrare deosebită a lui Dumnezeu în sufletul ei și de aceea ne-a împărtășit și nouă, tuturor, din această bucurie a credinței pe care o poartă în suflet”.
După o viață petrecută la catedră, dirigintele Mădălinei și profesorul de limba română Robu Samoil, de la Școala din Botoșana, a spus în fața audienței: ”Acum, spre finalul carierei, Dumnezeu m-a învrednicit să am elevă, de ce nu, o viitoare prestigioasă scriitoare. Mădălina este o fată deosebit de sensibilă, maturizată din punct de vedere al gândirii și foarte talentată, mai ales la compunere. Ea a trecut cu brio anul acesta examenul de testare națională și vă spun sincer că această lansare de carte semnată de Mădălina mi-a creat mari emoții.”
Mădălina a susținut apoi un recital de pian, evenimentul fiind continuat de două scurte programe muzicale susținute de interpretele de muzică populară Laura Olteanu și Dana Dăncilă. Cartea a fost lansată pentru public la un preț de solidarizare, fiecare dintre cei prezenți la lansare plătind prețul pe care l-au crezut de cuviință, pentru a o ajuta pe Mădălina. S-au adunat astfel 1.870 de lei, bani care cu siguranță îi vor fi de ajutor Mădălinei în noua etapă a vieții ei.
Vrând să fie alături de nevoile și problemele Mădălinei, interpreta Laura Olteanu i-a oferit tinerei suma de 1.000 de lei, iar conducerea Consiliului Județean Suceava i-a oferit tinerei scriitoare, pentru realizarea evenimentului și pentru încurajare, un premiu în valoare de 5.000 de lei, întâlnirea terminându-se în mijlocul tuturor celor care au vrut să-i fie aproape.