La Câmpulung Moldovenesc s-a desfăşurat, în perioada 1-4 august, tabăra de vară ,,Spune Stop Traficului de Persoane”, inițiată de Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului Suceava, cu sprijinul Parohiei ,,Adormirea Maicii Domnului" Câmpulung Moldovenesc. La activitate au participat 15 adolescente cu vârste cuprinse între 13-18 ani din cadrul centrelor de plasament din Suceava, Gura Humorului şi Fundu Moldovei. Acţiunea a avut ca scop informarea și sensibilizarea tinerilor ce beneficiază de o formă de protecție socială cu privire la riscurile asociate fenomenului traficului de persoane. Adolescentele au realizat desene și pancarte cu mesaj antitrafic, iar materialele au fost premiate la finalul activității cu materiale promoționale cu mesaj antitrafic (tricouri, şepci, ghiozdane și tricouri).
Riscurile asociate traficului de persoane
Activitățile au fost susținute de specialiști din cadrul Fundației ,,Te aud România", Asociația Iochebed Suceava (tema abordată fiind ,, Adolescență fără griji"), Direcția de Sănătate Publică Suceava (Riscurile consumului de alcool şi tutun), precum și CPECA Suceava. Judecătorul Ioana Rusu a vorbit despre răspunderea penală a adolescenților, iar specialiștii din cadrul Institutului pentru Parteneriat Social Bucovina Suceava au subliniat importanța voluntariatului.
Fundația ,,Te aud România” a sprijinit accesul tinerelor la diferite activități sportive (tir cu arcul, paintball, tiroliană etc.) în Centrul de Agrement Ariniș din Gura Humorului.
Specialiști din cadrul CR Suceava, respectiv inspectorii Mihai Moisoiu și Laura Stadler, împreună cu comisar de poliție Liliana Orza, au vorbit despre riscurile asociate traficului de persoane, despre vulnerabilitatea în fața acestui fenomen, dar şi despre modalități de prevenire.
Victima traficului de persoane nu este singură
Toate aceste acţiuni au fost îmbinate cu activități nonformale, respectiv exerciții de acqua-gym (la piscina Hotelului Eden din Câmplung Moldovenesc și la piscina din cadrul Complexului de Agrement Ariniș),dar și trasee montane pe muntele Rarău, tinerele escaladând Vf. Pietrele Doamnei. Primăria Câmpulung Moldovenesc a sprijinit tabăra cu transportul elevelor pe plan local și prin oferirea gratuită a sălii pentru activități. Comisar de poliție Liliana Orza, coordonator al Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Suceava, a declarat că „educația nonformală este una dintre metodele cele mai eficiente de transmitere a mesajului antitrafic acestor adolescente. Vizionarea unor filme cu tematică specifică, discuțiile purtate pe această temă în diferite contexte, realizarea unor jocuri de rol nu sunt decât modalități de prevenire a traficului de persoane foarte apreciate. Ne dorim ca aceste tinere să înțeleagă faptul că acest fenomen există și, din păcate, oricine este vulnerabil în fața lui. Totodată, trebuie precizat faptul că victima traficului de persoane nu este singură, ea beneficiind de sprijin din partea instituțiilor publice și a societății civile implicate în prevenirea și combaterea acestui fenomen. Mulțumim din suflet partenerilor care au răspuns pozitiv acestei inițiative și în acest an. Prezența fiecăruia dintre ei a adus un plus valoare acțiunii susținute în vederea pregătirii acestor adolescente pentru provocările vieții, care inerent vor apare în viața lor. Împreună suntem mai puternici împotriva acestui flagel”.