Administraţia locală a municipiului Suceava a mai făcut un pas spre transferul celor aproape 150 de hectare de pădure-parc de la Şipote şi de pe Zamca. Ieri, consilierii locali au votat în unanimitate documentaţia care va fi înaintată către Guvern în vederea emiterii unei hotărâri pentru transferul gratuit al celor două parcuri.
Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat în plenul şedinţei că „lucrurile nu au mers aşa uşor cum ne-am închipuit la început” şi a fost nevoie „de o luptă de aproape doi ani ca să ne apropiem de transfer”. „Lupta” a constat în întocmirea documentaţiei cadastrale, lucru nu tocmai uşor deoarece, pe de o parte, măsurătorile actuale cu sistem GPS nu au coincis întotdeauna cu vechile măsurători efectuate cu compasul, iar pe de altă parte pentru că unele suprafeţe, de circa 20 de ari în total, sunt încă în litigiu între Direcţia Silvică şi persoane care le-au revendicat. Lungu a mulţumit tuturor parlamentarilor suceveni, de la toate formaţiunile politice şi de la minorităţi, care i-au susţinut proiectul de transfer al parcurilor, prin adoptarea unei legi în acest sens. De asemenea, i-a mulţumit pentru sprijin consilierului local PSD Vasile Mocanu, director al Oficiului de Cadastru Suceava, precum şi reprezentanţilor Romsilva pentru implicare.
Consilierul PNL Angela Zarojanu a declarat că transferul a 44,3 ha la Şipote şi 100,5 ha din Pădurea Zamca „este o promisiune pe care o onorăm faţă de locuitorii oraşului”, iar viceprimarul PNL Lucian Harşovschi a mulţumit în avans Guvernului şi le-a cerut consilierilor PSD să se implice pentru ca Executivul să aprobe ”cu celeritate acest transfer, astfel încât în vara viitoare sucevenii să aibă la dispoziţie acest parc, aşa cum merită”.
Intervenţia lui Harşovschi l-a iritat pe consilierul Mocanu, care a apreciat-o ca ironică şi a spus că proiectul a fost posibil datorită efortului tuturor forţelor politice, iar procedura de transfer va urma cursul firesc, prevăzut de lege.
Pe aceeaşi linie a fost şi consilierul ALDE Ovidiu Milici, care a afirmat că „formaţiunile politice încearcă să se intabuleze cu Parcul Şipote” şi „discuţiile în contradictoriu nu fac decât să umbrească această realizare”.
În final, cei 17 consilieri prezenţi au votat în unanimitate.
După transferul efectiv, municipalitatea este obligată să facă un contract de administrare cu un ocol silvic şi să respecte regimul silvic. În cele două parcuri nu se pot amplasa decât construcţii uşoare. Municipalitatea preconizează realizarea de alei pietonale din materiale ecologice de maximum 2 metri lăţime, piste pentru biciclişti, terase provizorii din lemn, de maximum 15 mp suprafaţă, terenuri pentru sport, locuri de joacă pentru copii, foişoare de recreere, grupuri sanitare, bănci şi iluminat.