Asfaltarea străzii de pământ Mihail Sadoveanu, din municipiul Suceava, le-a adus unora dintre locuitorii din zonă mai multe probleme decât bucurie. Şi asta deoarece odată cu asfaltul, în faţa caselor lor a apărut un zid care în unele locuri ajunge la un metru şi jumătate, blocând practic ieşirea din curţi. Casele au rămas mult sub nivelul străzii şi, ca să poată să plece de acasă, oamenii, majoritatea persoane în vârstă, ar trebui să se caţere pe zid.
Unii dintre ei, precum Elena Grigore, au improvizat o rampă dintr-o scândură lată, pe care urcă şi coboară pentru a putea ieşi sau intra în curte. „Aici a fost o uliţă. Când erau alegeri se tot turna balast, ca să se astupe gropile, şi strada a tot crescut. Când au venit cu asfaltarea nu au răzuit pământul pentru nivelare, ci au ridicat nivelul străzii”, spune Elena Grigore. Pentru a arăta care a fost diferenţa de nivel între stradă şi curte, ea ridică atât pe pământ, cât şi pe zid stâlpii de la gardul acum întins pe jos. De la câteva zeci de centimetri, acum a ajuns la peste un metru.
Puţin mai departe de ea locuieşte Teodora Baciu, căreia drumarii i-au făcut o „favoare”: au construit o treaptă în faţa porţii, ca femeia să poată escalada zidul până în stradă. Singura problemă este că treapta de beton este înaltă şi aproape lipită de poartă. „Înainte, când ieşeam din curte puneam piciorul direct pe stradă. Dar au plombat-o, au turnat două straturi de asfalt, vor mai turna încă două, normal că s-a înălţat”, arată femeia, care deşi nu este proiectant sau constructor de drumuri, înţelege foarte bine că un zid ridicat pentru consolidarea unei străzi va duce la o diferenţă de nivel între artera de circulaţie şi locuinţe.
Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, ieri, că prima măsură care se va lua este construirea, de către firma care a executat lucrarea de asfaltare, a unor trepte pentru ca oamenii să aibă acces în curţi. Lucrarea va fi suportată financiar de firma respectivă. Accesul se va putea face doar pietonal, pentru a se intra cu maşina în curţi încă nu a fost identificată o soluţie. ”Oamenii de acolo au perfectă dreptate şi sunt foarte supărat pe salariaţii din primărie, o dată pentru că nu m-au anunţat imediat şi a doua oară pentru că n-au rezolvat imediat problema. Noi facem lucrări ca să fie mai bine pentru oameni, nu mai rău”, a declarat Ion Lungu.
El a subliniat că proiectul nu este greşit deoarece „nu se putea coborî panta”, dar recunoaşte că înainte de asfaltare locuitorii de pe stradă puteau să intre în curţi cu maşina şi să-şi folosească garajele, lucru acum imposibil.
De asemenea, a spus Lungu, astfel de probleme vor mai apărea şi la asfaltarea altor străzi de pământ, dar de acum înainte va supraveghea personal lucrările.